Vycházky a výlety, pěší turistika

Nenáročné vycházky a procházky po pobřeží umožňují návštěvníkům jednak poznat nejbližší okolí, jednak mají i značný zdravotní a rekreační účinek. Nejatraktivnější jsou přímořské promenády, kterým se říká lungo mare.

Chorvatsko... Sport ... Vycházky a výlety, pěší…
Baška Voda
Baška Voda na Makarské riviéře

Nenáročné vycházky a procházky po pobřeží umožňují návštěvníkům jednak poznat nejbližší okolí, jednak mají i značný zdravotní a rekreační účinek.

V posledních letech bylo v přímoří vybudováno mnoho nových cest a stezek pro pěší, většinou podél moře, případně byly obnoveny staré cesty. Jejich největší předností je, že to jsou pěší zóny. Těmto přímořským promenádním cestám se říká lungo mare (z italštiny). Ta nejstarší a nejznámější vede z Lovranu přes Opatiji do Voloska; vine se v četných zákrutech těsně nad mořem a překvapuje stále novými výhledy. Velkým počinem bylo vybudování pobřežní cesty z letoviska Brela přes Bašku Bodu, Makarskou až do Podgory, která spojuje prakticky všechna přímořská místa severní části Makarské riviéry. Je neobyčejně příjemná. protože vede borovými lesy lemujícími pobřeží.

Velmi bohatou vegetací podél romantického pobřeží vede i pěší cesta z obce Mlini do Srebrena a na pokraj letoviska Kupari. Rajskou cestou (Rajski put) jsou spojena letoviska Malinska a Njivice na ostrově Krku (4 km). Její název je nejvýstižnější charakteristikou.

Od dominikánského kláštera na mysu Glavica (Rt Glavica) směřuje pěší cesta přes městečko Bol do jeho hotelové části, k jeho krásným plážím, a končí u věhlasné pláže Zlatni rat. Je dlouhá 5 km (místo pěšky je možno jet na úseku Bol - pláže malým turistickým autovláčkem).

Bol
Bol na ostrově Brači

Příjemná stará pěší cesta spojuje všechny Kaštely na Kaštelské riviéře ( severně od Splitu). Je přitažlivá hlavně svými památkami - renesančními opevněnými zámky a zámečky.

Po příjemné pěší cestě lesem je možné se projít u istrijského městečka Umagu podél moře do jeho satelitních letovisek (i zde je možno zčásti použít turistického autovláčku).

Výčet promenádních cest není samozřejmě úplný, bližší informace viz popisy míst.

V některých letoviscích bývají cílem krásných a příjemných vycházek místní parky, lesoparky, lesy. Tak pro Split je velmi pěknýnm vycházkovým terénem vrch Marjan, jehož úpravě (lesní porost, cesty, vyhlídky, staré kostelíky) byla v poslední době věnována velká péče.

Lošinj
Ostrov Lošinj, v popředí letovisko Veli Lošinj,
vzadu Mali Lošinj

V Rábu nabízí starý park Komrčar na samém okraji městečka příjemné toulky jedním z nejcennějších lesních komplexů v severním přímoří.

Rovinjský park na okraji městečka (mezi Zlatým mysem a mysem Kurent) proslul svou zvláštní přímořskou vegetací a možností příjemných procházek.

V Korčule poskytuje tuto možnost park Hober, oblíbený je i výstup mezi cypřiši ke kostelíku sv. Antuna na Glavici těsně nad městečkem (výhled).

Příjemné procházky nabízí i poloostrov Kamenjak (viz tematický článek: Poloostrov Kamenjak - ráj milovníků romantického koupání a odvážného surfování), tedy nejjižnější cíp Istrijského poloostrova. Cestou se lze osvěžit v některé z mnoha zátok jeho členitého pobřeží.

Kamenjak
Poloostrov Kamenjak

Mimořádným turistickým zážitkem je absolvování 14 značených cest o celkové délce 60 km z Bašky na Krku do kopcovitého okolí. U některých se překonává dost značné převýšení, ale každá je zážitkem a umožňuje překrásné výhledy. O značení těchto cest pečuje místní Klub českých turistů (ano, českých!).

Zajímavým setkáním s místní přírodou jsou tzv. ekostezky (ekostaza). Proslul jimi zejména ostrov Cres. Jedna z nich sleduje zpovzdálí životní prostor velmi vzácného,supa bělohlavého, který zde hnízdí. Jiná, zvaná Tramuntana l (viz Beli), dlouhá 12 km, objevuje návštěvníkům staré památky ostrova a jeho jedinečnou přírodu. A co je zajímavé - do lesů severního Cresu se chodí s úspěchem na houby. Hřibovitých hub zde roste spousta.

Stari Grad
Letovisko Stari Grad na Hvaru

Vzácný les při zátoce Čikat v Malém Lošinji lze poznat při procházce po ekostezce kolem stejnojmenné zátoky Čikat a kolem Sluneční zátoky (Sunčana uvala).

Pozoruhodnou přírodu severních horských oblastí ostrova Krku objevuje okružní ekostezka dlouhá 20 km, která začíná a končí v Dobrinji na tomto ostrově.

V Istrii se pořádají výlety do vnitrozemí do rozlehlých Motovunských lesů na hledání lanýžů, vzácných hub, které rostou v zemi, pod povrchem. Pro nezasvěceného je to dost náročná, ale v každém případě zábavná činnost. Úspěšnější než člověk jsou při hledání lanýžů cvičení psi a prasata - hledají tyto houby po čichu.

Turisté mají v oblibě i vycházky za vonnými a léčivými bylinami, ponejvíce na ostrovech. Takové vycházky se mnohde pořádají pod vedením místního zkušeného bylinkáře, účastníci poznají a natrhají si různé vzácné léčivky.

Mlini
Mlini a Srebreno

Hory, které lemují pobřeží, lákají i ke kratším, nenáročným procházkám či k výstupům trochu namáhavějším. V oblasti Kvarneru se často vystupuje na vrchol nejvyšší hory oblasti, na Učku, nebo alespoň na poněkud níže položené vyhlídkové body. Cesty vedou krásnými lesy kaštanovníků (jedlé kaštany) a vavřínu.

Z Makarské riviéry se vystupuje do podbiokovských starobylých vesnic a na vyhlídkové body v masivu Biokova (viz Sveti Jure). Velmi působivé je prožít východ nebo západ slunce na Biokovu.

Z Kaštelské riviéry vedou pěšiny na horský hřeben Kozjak.

V Severní Dalmácii jsou hlavním lákadlem obě soutěsky národního parku Paklenica a krasový labyrint a skupiny skalních věží v některých částech pohoří Velebit.

Také na ostrovech jsou vděčnými cíli vycházek kopce a horské hřebeny, ať již na Vidovu horu na Brači nebo třeba nad obcí Preko na nejvyšší bod ostrova Ugljan, Sveti Mihovil, kde je stará benátská pevnost.

Baška
Pohled z nejvyšších hor ostrova Krku na letovisko Baška

Z vnitrozemského městečka Sinj (34 km severně od Splitu) se podnikají vycházky přes Sinjské polje do divokých hor dinárského vnitřního pásma.

Zajímavým cílem vycházek i delších výletů bývají přímořská města, městečka a vesnice také pro svůj místní kolorit, charakteristický pro jednotlivé oblasti pobřeží.

Typy pro delší výlety, ať již individuální nebo organizované místními cestovními kancelářemi, případně zakoupené zároveň se zájezdem u českých cestovních kanceláří, jsou uvedeny u popisů jednotlivých míst.

Nejoblíbenější lokality