OSTROV MURTER - Památky

Severodalmatský ostrov Murter je díky mostu z pevniny velmi dobře dostupný. Nejvíce turisté oceňují mělké písečné a oblázkové pláže, které jsou vhodné i pro nejmenší děti.

Chorvatsko... Místa... OSTROV MURTER ... Památky
  • V archeologickém parku Colentum si můžete prohlédnout vykopávky stejnojmenné římského města, které se nacházelo najdete na svazích kopce Gradina na severní straně zátoky Hramina u obce Murter. Z větší části jsou však pod mořem. Město mělo typickou antickou architekturu s jednopatrovými domy, luxusními rezidencemi terasovitě postavenýnmi ve svahu, lázněmi, dlážděnými úzkými ulicemi a dalšími stavbami. V nově zřízeném archeologickém parku jsou postaveny chodníky, vyhlídky a upravena jedinečná Archeologická pláž (Arheološka plaža).
  • Na vrcholku kopce Gradina jsou k vidění pozůstatky liburnské (ilyrské) pevnosti.
  • Při procházce na Gradinu nelze minout kostel Panny Marie z Gradiny (Crkva Gospe od Gradine), nejstarší kostel na ostrově. Původně starokřesťanská stavba byla dostavěna v 17. století.
  • Od kostelíka sv. Rocha (jihozápadně od obce Murter) se otevírá krásný výhled po celém ostrově až ke Kornatským ostrovům (vzdálené 10 námořních mil).
  • Župní kostel sv. Michala (Crkva sv. Mihovila) z poloviny 16. století je nejvýznamnější sakrální stavba ostrova.
  • Turistickou atrakcí se stala liburnská (ilyrská) pevnost - pozorovatelna Pudarica, nad zátokou Sveti Nikola, jihozápadně od obce Jezera. Tato stupňovitá spirálovitá stavba z naskládaného kamene sloužila ke kontrole dění na moři, později zemědělcům poskytovala přehled o jejich polnostech.
  • V obci Betina nezapomeňte navštívit Muzeum stavby dřevěných lodí, otevřené v roce 2015, kde se seznámíte s tradicí zdejší stavby dřevěných lodí a historií rodin místních odborníků – stavitelů lodí (viz článek: Muzeum stavby dřevěných lodí v Betině na ostrově Murteru).

Vaše hodnocení místa

3 hodnocení
Pro přidání hodnocení k místu se musíte přihlásit.

Pomohla vám tato recenze?

Zapojte se také. Přidejte svou recenzi místa, získejte body za aktivitu a pomozte ostatním.

Napište recenzi místa

Líbí se vám tato recenze?

Sdílejte tuto stránku dál a podpořte tím nezávislé hodnocení uživatelů jako jste vy.

Facebook