OSTROV MURTER - Kultura

Severodalmatský ostrov Murter je díky mostu z pevniny velmi dobře dostupný. Nejvíce turisté oceňují mělké písečné a oblázkové pláže, které jsou vhodné i pro nejmenší děti.

Chorvatsko... Místa... OSTROV MURTER ... Kultura
  • Na ostrově se zachovaly některé národopisné zvláštnosti: svérázný dialekt, staré zvyky a tradiční lidové slavnosti, z nichž jsou nejvýznamnější Murterska fešta vždy ;8. září na svátek Narození Panny Marie (Mala Gospa) v obci Murter, Fešta sv. Roka na svátek sv. Rocha l6. srpna v Murteru, Dan Brganje v Betině, Igre na korentu v Tisnu (vždy první neděli v srpnu). Všechny mají bohatý zábavní a sportovní program.
  • Obec Betina je proslulá tradicí výroby dřevěných lodí, s níž se můžete seznámit v Muzeu stavby dřevěných lodí. První rodinné dílny tu vznikly již v 18. století a některé se dochovaly do dnešních dnů (viz článek: Muzeum stavby dřevěných lodí v Betině na ostrově Murteru.
  • Tradici stavby dřevěných lodí dokládají i četné přehlídky a regaty, které se tu pořádají, především Betinska regata (začátkem června) v Betině, Latinsko idro v Murteru (na svátek sv. Michala, patrona obce Murter).
  • V obci Jezera se od poloviny července do začátku září pravidelně konají "Jezerské dny moře" (Jezerski dani mora). Na programu jsou rybářské slavnosti, sportovní turnaje, rybářské závody Big Game Fishing, koncerty, DJ Party atd.
  • V sezóně kulturní nabídku doplňují koncerty a vystoupení folklorních souborů, které probíhají na náměstích a nábřežích městeček.

Vaše hodnocení místa

3 hodnocení
Pro přidání hodnocení k místu se musíte přihlásit.

Pomohla vám tato recenze?

Zapojte se také. Přidejte svou recenzi místa, získejte body za aktivitu a pomozte ostatním.

Napište recenzi místa

Líbí se vám tato recenze?

Sdílejte tuto stránku dál a podpořte tím nezávislé hodnocení uživatelů jako jste vy.

Facebook