Dubrovnik - Zajímavosti

Atraktivní jihodalmatské město, jehož historické jádro obklopuje mohutné opevnění, patří mezi dovolenkové stálice. Slunné podnebí, báječné pláže a příjemný stín pomerančovníků proměňují Dubrovnik v jedno z nejkrásnějších míst Středomoří.

Chorvatsko... Místa... Dubrovnik ... Zajímavosti

Život v Dubrovniku

  • Na kopec Srdj za městem jezdí lanovka. Dopřejte si vyhlídku na celý Dubrovník i širé moře a odvezte si z dovolené netradiční zážitek (lanovku u pobřeží mají málokde).
  • Dubrovník se v posledních letech stal oblíbenou destinací, kam se jezdí uzavírat sňatek. Je tu totiž mnoho míst, která k uspořádání svatebního obřadu přímo vybízí (palác Sponza, ostrůvek Lokrum, Knížecí palác...). Svatbu v Dubrovníku volí stále více párů, které touží po netradiční svatbě mimo svou rodnou zemi.
  • O staré město se v Dubrovníku velmi pečuje, hlavně co se celkové čistoty týče. Přečtěte si, jak dubrovničtí čistí hlavní ulici Placa-Stradun.

Lokální produkty

  • Kolem Dubrovníku se nachází rozsáhlé vinice, na kterých se pěstují především dvě známé odrůdy: plavac mali a dingač.
  • Plavac mali má zajímavou historii, v roce 1820 ho totiž chorvatští uprchlíci přivezli do USA, kde se víno ujalo a dnes se prodává jako slavná kalifornská odrůda zinfandel. Chuť odrůd plavac mali a zinfandel je prakticky totožná. Dingač se vyznačuje velmi specifickou chutí a vůní: v jeho buketu se odráží chuť lesních bobulí, středomořské květeny, bylinek, koření i tabáku.
  • Tradiční šperk z Dubrovníku vychází z podoby dutých, bohatě zdobených knoflíků (původně ze 13. století), které se vyráběly z drahých kovů (zlata a stříbra), nebo z korálu. Dnes si ho můžete pořídit ve formě rečini (naušnice), nebo puce (ozdobný knoflík).

Vaše hodnocení místa

128 hodnocení
Pro přidání hodnocení k místu se musíte přihlásit.
Lucia Hudecová

Odporúčam jednoznačne. Ideálne aj letecky z BA, kto nemá rád dlhú cestu autobusom či autom.

Sebastian Major

Dubrovník je úžasné místo. Doporučuji jako výlet. Lze si projít staré město za hradbami a za peníze se můžete projít i po hradbách. Je tu ale velké množství turistů.:-(

Pomohla vám tato recenze?

Zapojte se také. Přidejte svou recenzi místa, získejte body za aktivitu a pomozte ostatním.

Napište recenzi místa

Líbí se vám tato recenze?

Sdílejte tuto stránku dál a podpořte tím nezávislé hodnocení uživatelů jako jste vy.

Facebook