Dubrovnik - Obchody a suvenýry

Atraktivní jihodalmatské město, jehož historické jádro obklopuje mohutné opevnění, patří mezi dovolenkové stálice. Slunné podnebí, báječné pláže a příjemný stín pomerančovníků proměňují Dubrovnik v jedno z nejkrásnějších míst Středomoří.

Chorvatsko... Místa... Dubrovnik ... Obchody a suvenýry

Tržnice a lokální potraviny

  • Pro čerstvé místní potraviny se stavte na jedno z místních tržišť. Každý den se prodává na trzích na Gundulićově náměstí, v pátky můžete navštívit farmářské trhy ve starém přístavišti Gruž (nazývané jako "placa"). Z pestré nabídky lokálních farmářů (ovoce, zelenina, sýry, maso, ryby aj.) si určitě vyberete něco dobrého na zub.
  • Přibalte si spoustu středomořských dobrot s sebou. Co vám nesmí na nákupním lístku chybět: sýry, dalmatski pršut, arancini (sušená pomerančová kůra), karamelizované mandle, sušené fíky, olivový olej, ručně vyráběná čokoláda, domácí likéry z třešní, zelených ořechů, nebo z růžových lístků, domácí bylinkové pálenky.
  • Nezapomeňte ani na dubrovnická vína. Vinařství má v Dubrovníku staletou tradici, oficiálně bylo pěstování vína posvěceno již úmluvou z roku 1272. Víno se tu smí prodávat pouze ve vinotékách a tavernách. Ochutnejte zdejší unikátní odrůdy plavac mali a dingač (nejlepší chorvatské červené víno). Z dalších odrůd stojí za to ještě kadarun, dalmatinka, malvazija, nebo klasika merlot a cabernet sauvignon.

Suvenýry a menší krámky

  • Nejvíce suvenýrů si koupíte na starém městě, hlavně na ulici Placa-Stradun a v úzkých uličkách, které ze Stradunu vybíhají. Kromě krámků s lokálním a tradičním zbožím zde najdete četné galerie a obchody s rukodělnými výrobky a uměleckými kousky. Svou práci v historických zákoutích nabízí spousta mladých kreativních umělců, takže si můžete odvézt i něco skutečně originálního. Vedle neformálních krámků se na Stradunu nachází také značkové obchody světově oblíbených brandů, takže si tu na své přijde skutečně každý.
  • Mezi typické suvenýry z Dubrovníku patří: přírodní kosmetika (s rozmarýnem, bobkovým listem, či olivami), zahradní kamenné doplňky, kožené výrobky, šperky, kravata (chorvatský vynález),nebo cokoli s barevnou výšivkou z oblasti Konavle.

Obchody a nákupní centra

  • V Dubrovníku si můžete vyrazit na nákupy nejen do klasických obchodů, ale také do několika moderních nákupních center.
  • Na starém městě zkuste nákupní centra Minčeta a Atlas, nebo supermarket Tommy.
  • Velká nákupní zóna SubCity se rozkládá při Jadranské magistrále, směrem na obec Mlini (cca 10 km jihovýchodně ze starého města).

Vaše hodnocení místa

128 hodnocení
Pro přidání hodnocení k místu se musíte přihlásit.
Lucia Hudecová

Odporúčam jednoznačne. Ideálne aj letecky z BA, kto nemá rád dlhú cestu autobusom či autom.

Sebastian Major

Dubrovník je úžasné místo. Doporučuji jako výlet. Lze si projít staré město za hradbami a za peníze se můžete projít i po hradbách. Je tu ale velké množství turistů.:-(

Pomohla vám tato recenze?

Zapojte se také. Přidejte svou recenzi místa, získejte body za aktivitu a pomozte ostatním.

Napište recenzi místa

Líbí se vám tato recenze?

Sdílejte tuto stránku dál a podpořte tím nezávislé hodnocení uživatelů jako jste vy.

Facebook