Cestopis: Cesta obytným vozem k moři on-line - Díl 5.

Letošní cesta do Chorvatska živě: Umag - trajekt na Cres - Mali Lošinj: hurá na ostrovy aneb trajekty 2020

Chorvatsko... Články ... Aktuality ... Cestopis: Cesta…
Publikováno: 20.06.2020

Letošní cesta do Chorvatska (a později Itálie) živě. Cestujeme v přímém přenosu s půjčovnou obytných vozů AutoPartner PLUS s. r. o. Liberec obytným vozem HYMER Tramp S 685 k moři.

Díl 5. Umag - trajekt na Cres - Mali Lošinj: hurá na ostrovy aneb trajekty 2020
neděle 14. června, 9.00 hod.

Ráno jsme vyjeli z Camping Park Umag na další místo našeho testovacího tripu, na ostrov Lošinj do města Mali Lošinj. Vyhlédli jsme si Camping Čikat, člena sítě nadstandardních kempingů LeadingCampings. Výběr ostrovního kempu byl podpořen záměrem otestovat trajekty v sezóně 2020. A nezůstane u jednoho trajektu (ale o tom zase za dva dny)!

Po bezmála dvouhodinové jízdě (88 km) malými silnicemi istrijského vnitrozemí, které se nám líbí čím dál, tím víc, jsme přes Motovun (ano, to byl jeden z cílů včerejšího cyklovýletu, a řekneme vám, bydlíkem se do toho kopce jede o dost líp než na kole) a Pazin (jedině zde lze cestou nakoupit v supermarketech) dojeli do přístavní obce Brestova, ze které vyjíždí trajekt na ostrov Cres do obce Porozina. Cres je spojený poměrně malým zvedacím mostem v Osoru s dalším - naším cílovým - ostrovem Lošinj. Úžina mezi ostrovy má sotva pár desítek metrů.

Přístav v Porozině

Trajekt odjíždí podle jízdního řádu v 11.30 hod., přesně v jedenáct jsme byli v Brestove. Prodejna lístků na trajekt je asi 300 metrů před přístavem, pravděpodobně je to ideální místo vybrané tak, aby se auta stojící od přístavu ke kase vešla na jeden trajekt. Není tedy třeba nikde parkovat a všichni mají své lístky včas a nezdržují nájezd na trajekt.

Vylodění aut z trajektu, který přijel z opačného směru, trvalo asi pět minut, nalodění nás čekajících podobný čas. Ani se pořádně nezavřela vrata a trajekt se dal do pohybu. Asi po dvaceti minutách plavby s pěkným výhledem za neméně pěkného počasí proběhla podobná procedura v Porozině na ostrově Cres.

Z Poroziny silnice stoupá na hřeben ostrova (místy je moderní, místy původní poměrně úzká - je třeba při míjení větších aut zastavit), po kterém se vine po celé délce ostrova Cres (s výjimkou sjezdu téměř na nulovou nadmořskou výšku ve městě Cres). V horních partiích je silnice převážně moderní, místy "velmi rychlá". Cestou projedete několik míst s krásnými výhledy na obě strany ostrova, na některých lze i "rozumně" zastavit. Fotografování je pak povinností...

Náš HYMER Tramp na Cresu

Po 59 km v obci Osor po již zmíněném zvedacím mostě přejedete na ostrov Lošinj, náš dnešní cíl. Do města Mali Lošinj je to dalších asi 23 km po celkem slušné silnici.

Důležitý závěr z této etapy: trajekt "fungoval" standardně. Domníváme se, že i v této poněkud zvláštní sezóně můžete vyrazit do Chorvatska nejen na pevninu, ale i na ostrovy.

Díl 5. - praktické informace: Trajekt společnosti Jadrolinija Brestova (Istrie) - Porozina (Cres):

  • cena za obytný vůz do 7 m délky 204 HRK, nad 7 m délky 257 HRK
  • cena za osobu 15 HRK
  • v současné situaci pluje přes den každé dvě hodiny tam a zpět
  • doba plavby přibližně 20 minut
  • ideální nájezd pro auta s větším zadním převisem, mj. obytné vozy
Pohled z hřebene Cresu

Celou cestu s praktickými informacemi a radami podrobně popisujeme na webu a Facebooku. Sledujte nás na:


Diskuze k článku

Emil Chromý
Emil Chromý
21.06.2020 17:37:00

Most v Osoru je otočný, nikoli zvedací.

Mohlo by vás zajímat