Cestopis: Cesta obytným vozem k moři on-line - Díl 1.

Letošní cesta do Chorvatska živě. STARTUJEME! Přidejte se k nám!

Chorvatsko... Články ... Aktuality ... Cestopis: Cesta…
Publikováno: 16.06.2020

Letošní cesta do Chorvatska (a později Itálie) živě. Cestujeme v přímém přenosu s půjčovnou obytných vozů AutoPartner PLUS s. r. o. Liberec obytným vozem HYMER Tramp S 685 k moři.

Ve čtvrtek 11. června jsme vystartovali obytným vozem z Liberce na cestu do Chorvatska a Itálie, abychom získali vlastní zkušenost s tím, jak cestování obytným vozem do nejoblíbenějších prázdninových cílů v letošním roce probíhá.

STARTUJEME! Přidejte se k nám!

D3 u Hluboké nad Vltavou v odpolední špičce

Díl 1. Liberec - Pongau: vyjíždíme směr Istrie
čtvrtek 11. června, 15.00 hod.

Se zcela novým obytným vozem HYMER Tramp, který najdete v několika exemplářích v naší flotile jako vůz kategorie SUPERIOR, jsme vyrazili směr Praha. Po pracovní schůzce v Praze jsme jeli po standardní trase na hraniční přechod s Rakouskem v Dolním Dvořišti.

Průjezd Prahou byl poměrně plynulý, silnice a dálnice směr České Budějovice patřila téměř jen nám. Pro jízdu s obytným vozem je to velká výhoda, s velkým vozidlem je vždy fajn jet plynule, nebrzdit, využívat jeho velké kinetické energie pro vyjetí následujícího kopečku.

Na benzince Tank Ono v Dolním Dvořišti (ano, je to ta vyhlášená velkými frontami) jsme byli skoro sami a natankovali „do plna“ – litr nafty za 23,80 Kč. Také jsme zde koupili dálniční známky pro rakouské a slovinské dálnice (tu rakouskou potřebujete hned po pár kilometrech, ve Freistadtu začíná příjemná dálnice směr Linz). Nabízejí je za stejnou cenu jako v Rakousku a Slovinsku, rakouskou desetidenní za 249 Kč a slovinskou týdenní za 398 Kč. V obou případech jsou obytné automobily do celkové hmotnosti 3,5 tuny považovány za standardní osobní vozy, nyní již i ve Slovinsku bez ohledu na kolmou výšku nad přední nápravou.

Pokračovali jsme za hezkého podvečera směr Salzburg, kolem malebného jezera Mondsee s kulisou hor, které z osobního auta kvůli protihlukovým bariérám nevidíte, ale z obytňáku ano, a za tmy dále směr Villach.Přespali jsme na dálničním parkovišti v Pongau. Nedokázali jsme se zde připojit k mobilnímu internetu, ale zjistili jsme, že provozovatel rakouských dálnic ASFINAG má na parkovišti svoji rychlou WiFi síť. Registrace je zdarma a je platná i pro další parkoviště na cestě.

Nafta za 23,80 Kč a přesto jsem skoro sami na pumpě

Díl 1.- informace o obytném vozu:

  • polointegrovaný obytný vůz s podélnými lůžky v zadní části a spouštěcím lůžkem
  • HYMER Tramp S 685
  • na podvozku Mercedes-Benz Sprinter s pohonem přední nápravy
  • s motorem o výkonu 177 koní a 9stupňovou automatickou převodovkou
  • s multimediálním systémem MBUX a LED světlomety
  • s adaptivním tempomatem a aktivním vedením v jízdním pruhu

Celou cestu s praktickými informacemi a radami podrobně popisujeme na webu a Facebooku. Sledujte nás na:


Naprosto volný průjezd do Rakouska, Dolní Dvořiště


Diskuze k článku

17.06.2020 23:39:28

Nechápu, proč se ve Slovinsku platí na dálnici za karavan dvakrát méně než za tzv. Změřená vozidla, jako např. VW T6, Ford Tourneo Custom apod. V naprosté většině případů je karavan větší a těžší. Umíte to někdo vysvětlit?

Mohlo by vás zajímat