Nenechte si ujít výstavu "American Pop Art" v Rovinji

Obě velké letní výtvarné výstavy na chorvatském pobřeží se letos trefily do stejného uměleckého směru – pop artu : v Zadaru "Andy Warhol" a v Rovinji "American Pop Art".

Chorvatsko... Články ... Aktuality ... Nenechte si ujít…
Publikováno: 19.07.2018

Obě velké letní výtvarné výstavy na chorvatském pobřeží se letos trefily do stejného uměleckého směru – pop artu. Současně se zadarskou výstavou Andyho Warhola pod názvem "Enter into My Life (podrobněji v aktualitě: Výstava díla Andyho Warhola v Zadaru) probíhá i výstava v "American Pop Art" Rovinji,věnovaná ikonám amerického pop artu.

Pop art je umělecký směr, který ovládl Ameriku druhé poloviny dvacátého století. Vznikl jako reakce na změny v poválečné společnosti, od industrializace, rozvoje velkoměstské kultury až po vznik masových médií, populární hudby a komerčního umění. Název pop art pochází z anglického spojení "popular art", tedy populární masové umění zachycující poválečný konzumní styl života. Umělci používali zářivé barvy, komiksové motivy a velké formáty, aby zachytili předměty každodenní potřeby, populární osobnosti a podobně. K nejslavnějším patří Warholova díla: obrazy lahve Cola-Coly nebo Campbellovy polévky, portréty Marylin Monroe, Elvise Presleyho nebo Micka Jaggera. "Pop art je americký sen, optimistický, štědrý a naivní", charakterizoval tento umělecký směr slavný americký výtvarník Robert Indiana.

Na výstavě v Roviji mohou milovníci moderního umění vidět například díla Andyho Warhola, Raye Lichtensteina, Johna Chamberlaina, Jamese Rosenquista, Toma Wesselmanna, Roberta Rauschenberga a dalších umělců.

Muzeum města Rovinje se proslavilo svými výstavami světového moderního malířství dvacátého století, které pořádalo v posledních několika letech - Salvatora Dalího, Pabla Picassa, Marka Chagalla a Joana Miróa. Tyto výstavy pro muzeum organizovala, stejně jako současnou výstavu umělecká agentura Rebel Kolektiv z Rovinje. Vystavené exponáty jsou zapůjčeny galerií Visconti Fine Art z Lublaně.

Výstava v Muzeu města Rovinje (Muzej grada RovinjaTrg maršala Tita 11)  je otevřena každý den od 10 do 22 hod. Vstupné je 65 kun, pro studenty 55 kun, pro děti a mládež od 6 do 15 let 40 kun, pro děti do 6 let zdarma, pro rodiny 160 kun.

Výstava potrvá do 30. září 2018.

Informace: Muzej grada Rovinja

Vstup do On-Line katalogu CK Vítkovice Tours: Rovinj


Zdroj informací:


Mohlo by vás zajímat