Výstava díla Andyho Warhola v Zadaru

Výstava "Andy Warhol: Enter into My Life" se koná od 15. června do 15. září 2018 v Knížecím paláci v Zadaru.

Chorvatsko... Články ... Aktuality ... Výstava díla Andyho…
Publikováno: 12.06.2018

Knížecí palác v Zadaru, který byl po velké rekonstrukci otevřen v loňském únoru, se stává místem výjimečných uměleckých zážitků. Po retrospektivní výstavě grafiky Marka Chagalla pod názvem "Beyond Color", kterou navštívilo přes čtrnáct tisíc chorvatských a zahraničních milovníků umění, bude rok 2018 ve znamení proslulého amerického umělce Andyho Warhola. Díky úzké spolupráci Národního muzea v Zadaru s Muzeem Andyho Warhola ve slovenských Medzilaborcích, se společností Andy Warhol Foundation for Visual Art v New Yorku a Rebel Kolektiv se v době od 15. června do 15. září uskuteční v Zadaru výstava otce pop artu, Andy Warhola pod názvem "Enter into My Life". Devadesát prací, převážně sítotisků a kreseb, ale i dalších děl budou moci návštěvníci prohlédnout v krásné budově zadarského stánku umění – v Knížecím paláci.

Narodil se jako Andrew Warhola v roce 1928 v americkém Pittsburghu chudým přistěhovalcům z východního Slovenska. Studoval v Pittsburgu komerční designovou tvorbu na Carnegieho institutu, kde získal titul bakaláře výtvarného umění. Po studiu se Warhol odstěhoval do New Yorku, kde začal úspěšnou kariéru komerčního ilustrátora časopisů a reklamního designera. V roce 1963 vytvořil kolekci sítotisků - nekonvenčních portrétů nejslavnějších osobností tehdejšího uměleckého nebe (Marilyn Monroe, Elvis Presley, Mick Jagger a další). V plodné atmosféře založil svou legendární umělecké studio Factory, kde se obklopil nekonformními výtvarníky a umělci. To se záhy stalo kultovním místem setkávání předních nezávislých umělců, intelektuálů, hudebníků, dramaturgů, hollywoodských hvězd a bohatých patronů.

Jméno Warhol je spojeno také s hudební skupinou Velvet Underground, které dělal manažera a producenta prvního alba nazvaného "The Velvet Underground & Nico". Legendární obálka s banánem je také Warholovým dílem. Pozornost vzbudily i jeho experimentální filmy, jako například "Chelsea Girls" a série multimediálních akcí pod názvem "Exploding Plastic Inevitable". Značnou popularitu mu vyneslo i několik velmi úspěšných výstav jeho výtvarných děl v New Yorku.

Andy Warhol byl kontroverzní, velmi plodný a široce zaměřený umělec, který zásadně ovlivnil umění konce dvacátého století nejen v USA. Zemřel v roce 1987 ve věku 58 let. V současné době dosahují jeho díla na světových aukcích rekordních částek.

V době Warholovy výstavy v Zadaru se budou konat výtvarné dílny pro děti a dospělé, hudební a divadelní performance, diskuzní večery a na první i poslední den trvání výstavy jsou připraveny celodenní oslavy devadesátého výročí Warholova narození, zaměřené především na kreativní mnohostrannou tvorbu tohoto fenomenálního umělce.

Výstava "Andy Warhol: Enter into My Life" v Knížecím paláci (Kneževa palača), součásti Národního muzea Zadar (Narodni muzej Zadar), Poljana Šime Budinića 3, Zadar je otevřena každý den od 10 do 20 hod. Vstupné je 80 kun, pro studenty 70 kun, pro děti a mládež od 10 do 18 let 50 kun, pro děti do 6 let zdarma, pro rodiny 190 kun.

Informace: Narodni muzej Zadar

Vstup do On-Line katalogu CK Vítkovice Tours: Zadar


Zdroj informací:


Mohlo by vás zajímat