Jadranské vinohrady a suché zídky očima fotografa Iva Pervana

Ivo Pervan již léta fotografuje výjimečný fenomén jadranské krajiny – suché zídky, díla lidských rukou, které vypovídají o těžkém životě chorvatského zemědělce v minulosti, o jeho boji o obživu na chudé půdě přímořského krasu.

Chorvatsko... Články ... Aktuality ... Jadranské vinohrady…
Publikováno: 31.03.2017

Ivo Pervan je jeden z největších chorvatských fotografů, uznávaný v celé světě. Získal řadu významných ocenění a svá díla vystavoval například v Tokiu, Sydney, Montrealu, Londýně, Římě a nedávno i v sídle Evropské Unie v Bruselu. Pervanovy fotografie používají vydavatelé turistických publikací, průvodců, plakátů a materiálů, které slouží k propagaci Chorvatska a jeho cestovního ruchu.

Pervan již léta fotografuje výjimečný fenomén jadranské krajiny – vinohrady a suché zídky, díla lidských rukou, které vypovídají o těžkém životě chorvatského zemědělce v minulosti, o jeho boji o obživu na chudé půdě přímořského krasu (podrobněji v článku: Suché zídky - symbol krajiny chorvatského přímoří). Pervan spolu s dalšími nadšenci usiluje o to, aby tato dovednost a důkaz nezměrné dřiny předků byla zapsána na seznam nehmotných kulturních památek organizace UNESCO. Prvním krokem k tomuto cíli byla registrace na národní úrovni letos v lednu. Fotografie jsou nyní součástí iniciativy, která byla zaslána do sídla UNESCA.

Mezi fotografiemi je i nádherný snímek ostrůvku Baljenac (u ostrova Kaprije v Šibenickém souostroví), který je celý pokryt sítí suchých zídek. Z ptačí perspektivy poskytuje fascinující pohled. Na ostrůvku o rozloze pouhých 14 hektarů postavili zemědělci přes 23 kilometrů suchých zídek. Je to až neuvěřitelná hustota zídek, postavených prastarou technikou bez jakéhokoli pojiva, pouze nasucho. Nejprve museli zemědělci (vlastníci pozemků pocházeli především z ostrova Kaprije) vyklučit prakticky celý ostrov, vybrat veškeré kamení a získat aspoň trochu úrodné zeminy. Z vykopaných kamenů pak postavili suché zídky a do skromného množství zeminy pak zasadili vinnou révu či olivy. Na celou tuto nepředstavitelnou dřinu neměli žádnou mechanizaci, měli jen své mozolnaté ruce, motyku a další jednoduché nástroje, které si sami zhotovili pro alespoň částečné ulehčení své práce v kamenité půdě. Dnes již po vinné révě a olivách na ostrůvku není ani stopy – zůstaly jen suché zídky, jimiž je Baljenac protkán.

Jedinečné letecké fotografie si můžete prohlédnout na stránce (Slobodna Dalmacija): Trudi naših didova

Informace: Ivo Pervan


Zdroj informací:

Mohlo by vás zajímat