KORNATI - Sport

Kornatské ostrovy tvoří 147 téměř holých ostrovů, ostrůvků a útesů rozesetých v modré hladině Jadranu. Na většině jejich území a okolního moře se rozkládá národní park Kornati.

Chorvatsko... Místa... KORNATI ... Sport

Sporty na vodě

  • Kornatské ostrovy jsou rájem pro jachtaře. Mají k dispozici dva jachtařské přístavy - mariny - jedna na ostrůvku Vela Panitula těsně proti ostrovu Piškera - ACI Marina Piškera, druhá - ACI Marina Žut je na ostrově Žut, tedy již mimo hranice národního parku. Oba přístavy mají i velké sběrače na užitkovou vodu a cisterny s dováženou pitnou vodou, takže se jachtaři mohou zásobit.
  • Jachty mohou kotvit na mnoha místech na Kornatech; pokud však jachtař chce zůstat na území národního parku přes noc, musí se rozhodnout buď pro marinu nebo pro některou z 20 zátok, které jsou přesně stanoveny (např. zátoka Statival, Tomasovac, Vrulje, Opat, Lavsa a další. Informace: NP Kornati
  • Kornatské ostrovy mají mimořádně bohatou podmořskou faunu i flóru a výborné terény pro potápění. Potápěči však musí dodržovat předpisy NP Kornati.
  • Pro šnorchlování (potápění na nádech bez dýchacího přístroje) není potřeba žádné povolení.
  • Potápění s dýchacím přístrojem je možné pouze v organizovaných skupinách, a to výhradně v organizaci potápěčského střediska s registraci k takové činnosti a povolením k organizování potápěčských návštěv v NP Kornati od správy národního parku.
  • Vyhlášená potápěčská lokalita je u ostrova Rašip (podroběji: Potápěčské lokality).

Sporty na zemi

  • Pěší turistika v NP Kornati je možná jen cestách a stezkách k tomuto účelu označených (celá pevninská část ostrovů je v soukromém vlastnictví).
  • Krásnými vyhlídkovými body, kam vedou od pobřeží stezky jsou: Metlina (237 m) na ostrově Kornat (navštěvuje se také geologický jev Magazinova škrila), Tvrdomešnjak (162 m) na ostrově Žut (nad přístavem ACI Marina Žut), Opat (109 m) na samém jihu ostrova Kornat, Litnji vrh n ostrově Vela Smokvica, vyhlídka na ostrůvku Mana (65 m), vyhlídka nad osadou Vrulje na Kornatu (92 m).
  • Lze vyzkoušet i dvě naučné stezky: Trtuša (Kornat, zátoka Vrulja) s geologickou tematikou a Vela Panitula (Vela Panitula, ACI Marina Piškera) se zajímavostmi o NP Kornati.

Fotogalerie (4)

Vaše hodnocení místa

123 hodnocení
Pro přidání hodnocení k místu se musíte přihlásit.

Pomohla vám tato recenze?

Zapojte se také. Přidejte svou recenzi místa, získejte body za aktivitu a pomozte ostatním.

Napište recenzi místa

Líbí se vám tato recenze?

Sdílejte tuto stránku dál a podpořte tím nezávislé hodnocení uživatelů jako jste vy.

Facebook