Omezení zasáhne i oslavy největšího mariánského svátku v Chorvatsku

Na svátek Nanebevzetí Panny Marie dne 15. srpen putují statisíce chorvatských věřících do hlavních poutních mariánských svatyní.

Chorvatsko... Články ... Aktuality ... Omezení zasáhne i…
Publikováno: 14.08.2020

Svátek Nanebevzetí Panny Marie (chorv. Velika Gospa), který připadá každoročně na 15. srpen, je pro Chorvaty jedním z největších církevních svátků v roce. Statisíce chorvatských věřících putují v tento den do hlavních poutních mariánských svatyní, rozesetých po celé zemi. V každém z těchto míst probíhají církvení oslavy podle místních staletých tradic, majících specifické obyčeje a vzájemně se poněkud lišících. Mariánská úcta je zvlášť rozšířena na pobřeží Jadranu a v přilehlé oblasti vnitrozemí, kde k nejvýznamnějším patří poutní místa (chorvatsky: svetište): Gospa Trsatska v Trsatu nad Rijekou, Gospa Lurdska - Vepric u Makarské, Gospa od Zečeva u Ninu, Gospa od Pojišan v Pojišanu u Splitu, Gospa od Otoka Solin u Splitu a Gospa Sinjska v Sinji v Dalmatském Záhoří.

Vzhledem k letošní mimořádné situaci vyzval předseda Chorvatské biskupské konference všechny věřící, aby při oslavách svátku Nanebevzetí Panny Marie dodržovali doporučení Chorvatského ústavu veřejného zdraví, zejména fyzické odstupy, osobní hygienu a hygienu prostor. Také upozornil, že není rozumné organizovat tradiční procesí a lidové oslavy, kde se shromažďuje příliš mnoho lidí.

Poutní místo Matky Boží Trsatské (Majka Božja Trsatska), který se nachází na kopci nad rijeckým přístavem, v loňském roce navštívilo na padesát tisíc věřících. Letos je program značně omezen: bylo zrušeno tradiční sobotní procesí a budou slouženy pouze mše, a to šestkrát denně. Účastníci by měli dodržovat rozestupy, mít roušky a dezinfikovat si ruce při vstupu do poutního místa. Lidé se zdravotními problémy a staří lidé by měli zvážit svoji účast a raději zůstat doma. Všichni by měli být mimořádně opatrní a nesdružovat se s cizími lidmi.

Stejná opatření jsou přijata i v Sinji v Dalmatském Záhoří, kde se uctívá Matka Boží Sinjská (Gospa Sinjska), která podle legendy zachránila město před přesilou tureckých dobyvatelů. Ani v tomto největším dalmatském poutním místě se nebude konat procesí nesoucí obraz Matky Boží, jen každou hodinu budou probíhat mše.

Policie upozorňuje na zvýšený dopravní provoz na trasách vedoucích k poutním místům.

Další informace najdete v článku: Největší náboženský svátek v Chorvatsku

Vstup do On-Line katalogu CK Vítkovice Tours: Chorvatsko


Zdroj informací:


Mohlo by vás zajímat