Více investic do přístavní infrastruktury

V současné době se realizuje řada významných infrastrukturních investičních projektů, které zlepší dopravní spojení ostrovů.

Chorvatsko... Články ... Aktuality ... Více investic do…
Publikováno: 30.10.2019

V současné době se v Primorsko-goranské župě (Kvarneru) realizuje nebo se připravuje řada významných infrastrukturních investičních projektů, na jejichž financování se více než polovinou podílejí evropské operativní programy. Chorvatské státní a župní orgány pak potřebné finance doplní. Patří k nim především rekonstrukce a dostavba západní části přístavu Cres, investice v přístavu Baška na ostrově Krku a v přístavu Crikvenica na pobřeží.

V západní části přístavu Cres bude postaveno nové vnější přístavní molo dlouhé 185 metrů a široké 6 metrů, který bude sloužit příjmu pravidelných lodních linek pro osobní přepravu. Současně bude upraven pobřežní pás v délce 280 metrů podél přímořské silnice. Přístav tak bude mnohem bezpečnější před vlnobitím a větry, než je nyní.

Tento projekt v hodnotě 40 milionů kun zlepší dopravní spojení s dalšími kvarnerskými ostrovy a s kvarnerským pobřežím, což uvolní i dosavadní návaly cestujících v sezóně. Pozitivně bude působit i plánované zvýšení počtu celoročně provozovaných lodních spojů.

Právě dalšímu ekonomickému rozvoji ostrovů a pobřeží Jadranu věnuje současná chorvatská vláda mimořádnou pozornost. Usiluje mimo jiné o to, aby co nejhospodárněji využila všech možností, které umožňují evropské fondy. V současné době jsou podepsány smlouvy na realizaci 28 projektů v 11 přístavech v celkové hodnotě 300 milionů kun.

Více informací projektech do přístavů najdete v článku: Nové investice zlepší spojení s jadranskými ostrovy

Chorvatsko je země ostrovů. Podle oficiálních statistik má 1 124 ostrovů (rozloha větší než 1 km2), ostrůvků (rozloha menší než 1 km2) a útesů. Jen 50 je jich obydleno. Konkrétně je to 78 ostrovů a 524 ostrůvků. Podle rozlohy jsou největší Cres a Krk (shodně 405,78 km2), následují Brač (395 km2), Hvar, Pag, Korčula, Dugi otok, Mljet, Vis, Rab, Pašman, Šolta, Lošinj, Ugljan, Lastovo, Kornat, Čiovo, Olib, Molat, Vir.

Vstup do On-Line katalogu CK Vítkovice Tours: Chorvatsko


Zdroj informací:


Mohlo by vás zajímat