Rybářská slavnost "Týden modrých ryb" v Crikvenici a okolí

Akce inspirovaná bohatou rybářskou minulostí se bude konat od 22. do 29. června v letoviscích Crikvenica, Selce, Jadranovo a Dramalj.

Chorvatsko... Články ... Aktuality ... Rybářská slavnost …
Publikováno: 21.06.2018

V oblíbeném severojadranském turistickém středisku Crikvenica a blízkých menších letoviscích Selce a Jadranovo a Dramalj se se bude od 22. do 29. června konat gastronomická akce "Týden modrých ryb" (Tjedan plave ribe), která je inspirována bohatou rybářskou minulostí zdejšího kraje.

A proč je slavnost nazvána podle "modrých" ryb? Modré ryby se říká těm druhům tažných, migrujících ryb, které v určitých obdobích připlouvají ve větších hejnech z Atlantiku nebo z jiných částí Středozemního moře do Jadranu. Jsou to jak drobné ryby: makrely (skuša, lokarda), sardele (inćun), sardinky (srdela) nebo šproty (papalina), tak větší ryby jako tuňák (tuna), palamida nebo mečoun (iglun). V tradiční kuchyni po staletí představovaly nejdůležitější potravinu, která je nejen velmi chutná, ale má i vysokou nutriční hodnotu a blahodárné účinky na lidské zdraví. Crikveničtí rybáři byli mistři v lovu modrých ryb a své umění předávali z generace na generaci. Před několika lety se z iniciativy města Crikvenice zrodil projekt "Cesta modrých ryb" (Cesta plave ribe), jehož cílem je rozšíření gastronomické nabídky o tyto druhy ryb a propagace tradičních rybích specialit.

"Týden modrých ryb" bude zahájen v pátek 22. června velkou gastronomickou slavností, kde bude prezentován projekt "Cesta modrých ryb". Návštěvníky čeká bohatá gastronomická nabídka a kulinářské dílny pod vedením známých kuchařů Dragana Viskoviće a Nikola Cossuttiho. Budou moci sledovat, jak se připravují místní speciality, například "brodet" (dušená ryba s bylinkami, česnekem a rajčaty), tuňák s omáčkou, domácí zelené těstoviny s tuňákem a salsou a "crikvenické rupice". Co si představit pod posledně jmenovaným názvem? "Crikvenické rupice" (Crkveniške rupice) jsou tradiční autochtónní pokrm z malých modrých ryb (především sardinek obecných), který ženy dělávaly svým mužům, když odplouvali na moře. Připravuje se tak, že se svazek pěti až šesti sardinek spojí těstíčkem z olivového oleje, kukuřičné mouky, česneku, petrželky, soli a pepře, pak se smaží v oleji a podává se s bramborami a špenátem či mangoldem. K dobrému jídlu samozřejmě patří i sklenička domácího vína a hudba tradičních lidových souborů.

Na programu jsou další akce ve znamení ryb: 23. června "Slavnost tuňáka" (Fešta od tune) v Jadranovu a "Večer rybářské tradice" (Večer ribarske tradicije) v Crikvenici, 25. června "Rybářská slavnost makrel" (Ribarsku feštu od lokarde) v letovisku Selce, 28. června "Rybářská slavnost sardinek a makrel" (Ribarska fešta od sardele i lokarde) v Dramalji.

Projektu na podporu konzumace modrých ryb se po celý rok účastní i několik desítek restaurací v Crikvenici a okolí, které jsou označeny značkou "Cesta modrých ryb" (Cesta plave ribe). V rámci "Týdne modrých ryb" budou některé z nich nabízet menu z modrých ryb za promotivní ceny od 100 kun. Letos to jsou tyto restaurace: "Amor" (Crikvenica), "Bodulka" (Crikvenica), "Domino" (Dramalj), "Feral" (Jadranovo). "Kantunić" (Selce), "Karoca" (Crikvenica), "Mendula" (Crikvenica) a "Riva" (Selce).

Vstup do On-Line katalogu CK Vítkovice Tours: Crikvenica


Zdroj informací:


Mohlo by vás zajímat