Bohatý adventní, vánoční a novoroční program v Dubrovníku

Dubrovník jako místo vánočních a novoročních oslav je velmi populární nejen u domácích návštěvníků, ale stále častěji přijíždějí i zahraniční turisté, kteří chtějí zažít vánoční atmosféru historického města.

Chorvatsko... Články ... Aktuality ... Bohatý adventní,…
Publikováno: 12.12.2017

Město Dubrovník spolu s Turistickou organizací města Dubrovníku a kulturními organizacemi již počtvrté za sebou pořádá "Dubrovnický zimní festival" (Dubrovački zimski festival), který se koná od 2. prosince 2017 do 6. ledna 2018 na řadě míst v historickém centru i v dalších částech města.

Festival byl slavnostně zahájen v neděli 2. prosince před kostelem sv. Blažeje symbolickým zapálením první adventní svíce a rozsvícením dekoračního svátečního osvětlení. Poté zazněly dubrovnické koledy a vyvrcholení večera se postaral jeden z nejpopulárnějších chorvatských zpěváků – Gibonni. Také byly otevřeny vánoční trhy ve stáncích na dubrovnických náměstích a ulicích, které vůní vánočních dobrot navodí tu správnou adventní atmosféru.

Adventní, vánoční a novoroční program je plný koncertů vážné, lidové i populární hudby, divadelních a tanečních představení s vánoční tematikou pro děti i dospělé, které doplňují ještě výstavy a tvůrčí dílny vánočních ozdob nebo betlémů. V rámci nového projektu Christmas Tree Mapping se zájemci mohou zúčastnit zdobení stromku pomocí 3D projekce.

A co se v Dubrovníku chystá na Silvestra a Nový rok? Jako první si nejveselejší den v roce užijí děti. Dopoledne se pro ně na náměstí před kostelem sv. Blažeje chystá silvestrovská slavnost "New Years´s Eve Party for Children", kam přijede na saních Děda Mráz s vílami. Přesně v poledne se Dubrovníkem rozezní koledy v podání orchestru Gradska glazba Dubrovnik, sboru Libertas a folklorní skupiny Lado. Na velké silvestrovské párty s vítáním Nového roku (New Years´s Eve Party) vystoupí mladá poprockové skupina Pravila igre, oblíbený zpěvák Dino Merlin a populární funky skupina Songkillers. První den v roce se uskuteční tradiční Novoroční koncert Dubrovnického symfonického orchestru.

Dubrovník jako místo vánočních a novoročních oslav je velmi populární nejen u domácích návštěvníků, kteří sem míří z okolí i ze vzdálenějších všech koutů Chorvatska, ale stále častěji přijíždějí i zahraniční turisté, kteří chtějí zažít vánoční atmosféru v tak krásném historickém městě, jakým je Dubrovník.

Program (Turistička zajednica grada Dubrovnika): Dubrovački zimski festival/Dubrovnik Winter Festival

O adventních a vánočních zvycích v Chorvatsku si můžete přečíst v článku: Chorvatské Vánoce.


Zdroj informací:

  • Turistické sdružení města Dubrovníku (Turistička zajednica grada Dubrovnika): www.tzdubrovnik.hr

Nejbližší zajímavá místa

Mohlo by vás zajímat