Petříček: Do Slovinska už můžou všichni Češi, v Chorvatsku riziko nevidím

Zprávy z tisku: Chorvatsko je na našem seznamu vedené jako bezpečná země. Experti podle něj zatím v šíření koronaviru riziko nevidí, jde pouze o lokální ohniska.

Chorvatsko... Články ... Aktuality ... Petříček: Do…
Publikováno: 17.07.2020

Slovinci zrušili výjimku pro Moravskoslezský kraj a vrátili celé Česko na seznam bezpečných zemí, řekl v rozhovoru pro Novinky ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Uklidňuje i turisty mířící do Chorvatska. Experti podle něj zatím v šíření koronaviru riziko nevidí, jde pouze o lokální ohniska.

Vrátili už Slovinci celé Česko na seznam bezpečných zemí?
Ano. Od dnešních brzkých ranních hodin nás Slovinsko vrátilo na seznam bezpečných zemí. Je to krok, který jsme očekávali delší dobu, a jsem rád, že omezení pro obyvatele Moravskoslezského kraje tímto odpadla a cestování do Slovinska je bez jakýchkoliv omezení.

Jak je to s Chorvatskem? Objevují se různá ohniska nákazy. Je Chorvatsko stále bezpečné?
Chorvatsko je na našem seznamu vedené jako bezpečná země. Naši experti zatím nevidí přílišné riziko i s ohledem na to, že se jedná o lokální problémy, které nejsou přímo v těch turistických oblastech, kam míří nejvíce českých turistů.

Hrozí, že by se situace během následujících 14 dnů mohla změnit a Češi cestující z Chorvatska by ze dne na den mohli zjistit, že budou potřebovat test nebo že musí do karantény?
Doufám, že se situace měnit nebude a že, stejně jako my děláme maximum proti šíření nákazy, tak i chorvatská vláda podniká celou řadu opatření. Ale je pravdou, že v dnešní době je velmi složité předvídat události více než několik dnů dopředu. Budeme nadále každý týden vyhodnocovat situaci ve všech evropských zemích. Další pátek budeme posuzovat, zda nedošlo ke změně.

Jak často jste v kontaktu s Chorvaty?
Naposledy jsem hovořil s chorvatským ministrem zahraničních věcí v pondělí v Bruselu, kdy mě informoval, že se skutečně jedná o lokální ohniska, a jsem v každodenním kontaktu i prostřednictvím naší ambasády a tyto informace poskytujeme našim epidemiologům.

Jak je to s ostatními zeměmi v Evropě?
Na seznam bezpečných zemí nás vrátila Ukrajina, nicméně z naší strany se nic nemění. Rozhodnutí z ukrajinské strany nyní umožňuje vstup českých občanů na jejich území, my ale nadále máme celou řadu omezení při vstupu Ukrajinců do Česka.

Nějaké další změny?
Máme úpravy v případě Bulharska, Rumunska a Portugalska, kde jsme zpřísnili podmínky pro pracovníky z těchto zemí. Primárně jsme chtěli zachovat možnost cestování pro turisty. Navíc nákazu do ČR ze zahraničí přivezlo skutečně úplné minimum cestovatelů.

Problémy hygienici naopak odhalili u zahraničních pracovníků. Proto pro tyto lidi, tedy pracovníky z Bulharska, Rumunska a Portugalska, Česko "zčervená". Znamená to, že do ČR budou moci přicestovat, musí se ale nechat otestovat.

Které země ze strany Česka jsou aktuálně na červeném seznamu?
V tuto chvíli jsou to v rámci Evropské unie Švédsko, kde dochází ke zlepšení a budeme vyhodnocovat návrat ke svobodnému pohybu. Stále platí červená pro Srbsko a Černou Horu, které jsme na seznam rizikových států zařadili minulý týden. Jednáme nyní o možnosti odstranění omezení pro cestování v případě Tuniska a Gruzie. Obě země vykazují dobrá čísla, ale v tuto chvíli neumožňují vstup našich občanů na jejich území. Budeme chtít uplatnit princip reciprocity.

Problémem jsou i nesezdané páry, které koronavirus rozdělil, a tito lidé už se měsíce neviděli. To jste nějak vyřešili?
Podařilo se to vyřešit. A jsem rád, že lidé, kteří spolu mají vztah, se budou moct po dlouhé době zase vidět. Inspirovali jsme se v Dánsku nebo Rakousku, kde už tento problém vyřešili. Od příštího týdne tak budou moci Češi pozvat své partnery ze zahraničí, ze zemí mimo EU do Česka, aby se po několika měsících viděli. Potřeba k tomu bude čestné prohlášení, ve kterém bude uvedeno potvrzení dlouhodobého vztahu a to, že přebírají za partnera určité závazky obdobné manželským párům.

Vztah budou moci doložit partneři např. společnou nájemní smlouvou nebo společným účtem v bance. Ty možnosti budou konkrétně zaneseny v ochranném opatření ministerstva zdravotnictví, takže je každý uvidí. Potvrzení pak vydá MZV v Praze. Snažili jsme se to nastavit co nejvíce přátelsky pro tyto páry, zároveň ale nechceme, aby někdo tuto možnost zneužíval.

Zdroj: www.novinky.cz, 17.7.2020


Vstup do On-Line katalogu CK Vítkovice Tours: Chorvatsko


Diskuze k článku

Ondřej Valenta Valenta
Ondřej Valenta Valenta
20.07.2020 04:15:46

Fajn, češi a co moravani?

Mohlo by vás zajímat