Co čekat v Chorvatsku za novinky a jak se tam dostat?

Zprávy z tisku: Roušky v Chorvatsku potřebovat nebudete. Co ale čekat za novinky a jak se tam dostat?

Chorvatsko... Články ... Aktuality ... Co čekat v…
Publikováno: 18.05.2020

Chorvatský ministr vnitra Davor Božinović dnes potvrdil, že země se otevírá turistům. Kdo bude mít zarezervované ubytování, může vjet do země a dojednaný je i hladký průjezd Rakouskem a Slovinskem. Přesto je třeba u Jadranu počítat s několika novinkami. Co si turisté mají vzít s sebou? Jaká omezení se jich budou týkat? A s čím počítat po návratu? Projděte si shrnutí Aktuálně.cz.

Letos jen přes Rakousko a Slovinsko

Především lidé ze severu Moravy volí často cestu do Chorvatska přes Slovensko a Maďarsko. To je však pro letošní sezonu zatím tabu. Narazili by už na slovenských hranicích, kam Češi bez speciálního oprávnění nesmí kvůli pandemii koronaviru.

Rekreanti musí přes Rakousko a Slovinsko. Do Rakouska mohou turisté vjet, aniž by se museli prokázat negativním testem. Jižní soused v sobotu oznámil, že od půlnoci ze soboty na neděli otevře všechny hraniční přechody s Českem, Slovenskem a Maďarskem a kontroly kvůli koronaviru budou už jen namátkové. S úplným otevřením hranic se počítá ve druhém kroku a mělo by nastat 15. června.

Negativní test nebude třeba ani na rakousko-slovinské hranici. Připravte si však k předložení rezervaci na ubytování v Chorvatsku, protože Slovinci na své území vpustí jen lidi, kteří mají umožněný vstup do některého dalšího státu.

Turisté jako "hospodářský zájem"

Chorvatsko vstup na své území povolí všem, kdo na hranicích předloží potvrzení o rezervovaném ubytování. Nevyžaduje se předchozí ani následné testování na přítomnost koronaviru. "Vstup do země je možný nejen na základě, že tam máte dům nebo jachtu, ale měla by stačit už pouhá rezervace ubytování," uvedl náměstek ministra zahraničí Martin Smolek s tím, že resort ještě zjišťuje další detaily o potřebných náležitostech u chorvatské strany.

Z čistě právního hlediska je vpuštění turistů v rozporu s doporučeními chorvatských zdravotnických úřadů, které povolují cizincům překročit hranici pouze v případě, že doloží vlastnictví nemovitosti či plavidla v Chorvatsku či do země přijíždějí na pohřeb. Druhou výjimku tvoří lidé, které do Chorvatska pozval některý ekonomický subjekt. Třetí situace se vztahuje na cizince, kteří mají v Chorvatsku nějaký "hospodářský zájem".

Podle deníku Jutarnji list však do kategorie "hospodářského zájmu" spadají i právě turisté ze zahraničí, byť to v oficiálních dokumentech nikde není výslovně zmíněno.

Češi se budou muset zdržovat hlavně v hotelu

Všichni přijíždějící občané cizích států budou při překročení hranice evidováni s uvedením adresy, kde budou ubytováni, včetně kontaktního telefonního čísla, doby pobytu a data plánovaného vycestování z Chorvatska.

Během pobytu v Chorvatsku budou muset Češi dodržovat pravidla stanovená Chorvatským ústavem veřejného zdraví, a to například omezit kontakty s jinými osobami na nutné minimum a minimalizovat riziko přenosu viru.

Zdroj deníku Jutarnji list uvedl, že lidé přijíždějící do Chorvatska obdrží při vstupu písemné pokyny, jak se v zemi v době koronavirové epidemie chovat. "Znamená to, že se budou co nejvíce zdržovat v objektu, který si pro dovolenou rezervovali. Pokud jde o moře, samozřejmě se budou moci koupat, protože s tím cílem si pobyt zaplatili. Pochopitelně budou muset dodržovat pokyny vydané všem uživatelům pláží týkající se hygieny a fyzického odstupu," napsal deník.

Zde ale povinnosti pro turisty nekončí. Každý Čech si po dobu čtrnácti dní od vstupu na území Chorvatska bude muset ráno měřit teplotu. Pokud přesáhne 37,2 stupně nebo na sobě turista pocítí příznaky onemocnění, bude muset kontaktovat místního praktického lékaře nebo příslušného epidemiologa.

Roušky můžete odložit

Na rozdíl od Česka není v Chorvatsku povinné zakrývat si ústa a nos rouškou nebo jinou ochrannou pomůckou. Není tedy třeba vést si jich s sebou zásoby. "Pravidla se tu ale mění každou chvíli. Nevím ale ani o tom, že by byla nějaká nařízení ohledně pobytu na pláži," uvedl pro Aktuálně.cz obyvatel Záhřebu Igor.

S omezeními je však podle oficiálních turistických stránek Chorvatska počítat v restauracích. Vnitřní prostory jsou momentálně uzavřené, od 11. května jsou však otevřené zahrádky. Je ale třeba akceptovat doporučení chorvatské vlády, udržovat odstup od ostatních turistů a důsledně dodržovat hygienické návyky. To podle stránek Croatia.hr platí i pro pobyt na pláži. Další rozvolnění se očekává v nejbližších týdnech.

Test až při návratu do Česka

Při návratu do vlasti bude pro Čechy platit stejné pravidlo jako pro všechny ostatní, kdo se vracejí z ciziny. Podle zatím platných pravidel si budou muset opatřit negativní test na koronavirus nebo absolvovat čtrnáctidenní karanténu. Maximální cena testu byla nově stanovena na 1674 korun.

Situace je stále nejasná

Podle chorvatských médií ale stále není stoprocentně jasné, zda uvolnění opravdu vejde v platnost. Informaci deníku Jutarnji list nepřímo potvrdil i ministr vnitra a šéf štábu civilní ochrany Dovor Božinović, který na pondělní tiskové konferenci sdělil, že osoby, které na hranicích doloží rezervaci ubytování, budou moci bez problémů vstoupit do země.

Deník ale dodává, že vyjádření ministra Božinoviče představovalo pro pracovníky v cestovním ruchu překvapení. Především s ohledem na to, že možnost příjezdu zahraničních turistů není nikde explicitně zmíněna.

Některá média upozorňují, že chorvatské úřady na dotazy ohledně platnosti výjimky nereagují a že stále není jasné, zda pohraničníci budou turisty skutečně vpouštět do země s pouhou hotelovou rezervací.

Aktuální informace můžete sledovat na webu českého velvyslanectví v Záhřebu.

Chorvatsko patří k nejméně zasaženým zemím v Evropě

Chorvatsko patří k evropským zemím s nejmenším počtem nakažených. Ze čtyř milionů obyvatel země se k pátku 15. května nakazilo 2222 lidí, téměř sto pacientů nákaze podlehlo. Téměř 1900 se už vyléčilo. Evidence nově nakažených hlásí již tři týdny, až na jednu výjimku, pod 20 případů za den.

Zdroj: www.aktualne.cz, 16.5.2020


Vstup do On-Line katalogu CK Vítkovice Tours: Chorvatsko

Mohlo by vás zajímat