Hvarské historické divadlo po dvaceti letech opět otevřeno

Hvarské divadlo z roku 1612 prošlo komplexní obnovou a nyní opět září v plném lesku. Je to třetí nejstarší divadlo v Evropě.

Chorvatsko... Články ... Aktuality ... Hvarské historické…
Publikováno: 05.09.2019

Městské divadlo ve Hvaru, významná kulturní a historická památka i chlouba hvarských obyvatel, je po komplexní obnově znovu otevřeno. Renovační práce sice trvaly dvacet let, ale nyní opět září tak jako před několika staletími.

Divadlo v renesančním slohu se nachází v prvním patře monumentální historické budovy Arzenálu, která je sama o sobě velmi unikátní stavba. Arzenál získává pozornost návštěvníků Hvaru především svým obrovským desetimetrovým obloukem otevřeným směrem k moři. Stojí na samém rohu centrálního náměstí města, u městského přístavu. Arzenál je budova určená pro umístění jedné velké lodi- válečné galéry – před nepohodou, před nepřátelským napadením, z důvodů opravy a podobně. Stál tu již ve 13. století, ale při tureckém obležení Hvaru v 16. století byl zničen. Začátkem 17. století byl znovu postaven zdejším benátským místodržícím, knížetem Pietrem Semitecolem, který roku 1612 dal vybudovat v prvním poschodí divadlo. Bylo to vůbec nejstarší městské divadlo v Evropě. Po italských divadlech ve Vicenze a Sabbionetě to bylo teprve třetí divadlo v pořadí v celé Evropě. Divadlo v té době představovalo i centrum hvarského kulturního a společenského života.

Divadlo prošlo v průběhu své existence několika renovacemi, z nichž nejvýrazněji se na interiéru divadla projevila obnova ze začátku 19. století, kdy byly v hledišti doplněny dvě řady lóží.

Divadlo však mělo ve Hvaru podstatně starší tradici. Než bylo postaveno divadlo v Arzenálu, hrálo se na hlavním hvarském náměstí před tamější katedrálou a již tehdy proslulo vysokou úrovní.

V minulém století skončily veškeré snahy o tak potřebnou obnovu bez výsledku. Teprve na přelomu tisíciletí začala pod vedením chorvatského ministerstva kultury rekonstrukce a revitalizace historického divadla. I když se původní vybavení interiéru díky několika přestavbám nedochovalo, zůstal nezměněn renesanční ráz a charakter tohoto prostoru a památkáři spolu s designéry a dalšími umělci postarali o jedinečné vybavení a výzdobu tohoto historického prostoru. Celkem bylo investováno 35 milionů kun.

Začátkem května letošního roku bylo v premiéře v obnoveném divadle, za účasti představitelů chorvatské kultury a vzácných hostů, a uvedeno umělkyní Katarinou Livljanić a souboru Dialogos hudební a scénické ztvárnění díla jednoho z největších chorvatských spisovatelů a básníků raného novověku Marka Maruliće, a to jeho Judity. Hvarské divadlo tak začalo psát novou kapitolu své historie. Na jeho repertoáru budou napříště díla předních chorvatských i světových dramatiků z minulosti i současnosti. Divadlo bude sloužit i jako společenské centrum, kde se budou pořádat koncerty, plesy a velké slavnosti.

Fotogalerie: Jutarnji List

Vstup do On-Line katalogu CK Vítkovice Tours: ostrov Hvar


Zdroj informací:


Nejbližší zajímavá místa

Mohlo by vás zajímat