Středověká "Rabska fjera" – nejpřitažlivější slavnost na Kvarnerských ostrovech

Středověký rábský festival - "Rabska fjera" patří k nejpopulárnějším a nejokázalejším slavnostem na jadranském přímoří. Jejím dějištěm je městečko Ráb na stejnojmenném ostrově.

Chorvatsko... Články ... Aktuality ... Středověká "Rabska…
Publikováno: 22.07.2019

Středověký rábský festival - Rabska fjera patří k nejpopulárnějším a nejokázalejším slavnostem na jadranském přímoří. Jejím dějištěm je městečko Ráb na stejnojmenném ostrově. Má již velmi starou tradici - první se konala již v roce 1364, a to na počest uherského krále Ludvíka Velikého, který Ráb osvobodil od Benátčanů. Je zároveň poctou patronu města, svatému Kryštofu. Podle tradice díky zázračné pomoci tohoto světce odolal Ráb před tisíci léty jako jediný v kvarnerské oblasti normanskému obležení.

Tradice Rábské fjery byla obnovena v roce 2001 a rok od roku je stále barvitější a vynalézavější. Je jakýmsi návratem do středověku tohoto kdysi vzkvétajícího a bohatého města. Návštěvníkům přináší opravdu velkolepou podívanou plnou působivých historických kostýmů. Lidovou slavností žije doslova celé město. Nikde jinde na jadranském přímoří nedovede místní obyvatelstvo vytvořit takovou atmosféru, jako právě v Rábu. Ráb se ve dnech slavností opravdu vrací do středověku, jeho obyvatelé v dobovém oblečení žijí svými rolemi středověkých rytířů a střelců, hudebníků, tanečníků, žonglérů, umělců, řemeslníků, obchodníků, městských radních a jiné městské honorace. Představují jak některé významné osobnosti a šlechtice, tak prostý lid. Řemeslníci předvádějí publiku mnohdy již dávno zapomenutá řemesla a své výrobky nabízejí zájemcům k prodeji, rybáři zase ukazují, jak se kdysi rybařilo. Před návštěvníky Fjery se odvíjí živý obraz života tohoto ve své době významného středověkého města, v čele s tehdejším knížetem, zastoupeným nyní starostou města. Za zvuku fanfár, bubnu a salv se na svou cestou městem vydává průvod, jímž začíná třídenní festival. Středověká hudba a tance doprovázejí účastníky průvodu po celou jejich cestu. V rábských uličkách se peče, smaží, nabízené pochoutky všeho druhy lákají k ochutnání, hraje tu hudba, tančí se a zpívá.

Třídenní slavnosti jsou každoročně zahájeny 25. července, tj. na svátek sv. Jakuba, pokračují následující den, tj. 26. července, na svátek sv. Anny a jejich vyvrcholením je dne 27. července rytířský turnaj střelců z kuší na počest patrona města sv. Kryštofa (Rábská rytířská soutěž střelců). Po závěrečném ohňostroji v přístavu se městečko opět vrací do normálního života. Program začíná vždy ve 21 hod. a končí jednu hodinu po půlnoci hod., jen poslední den se slaví až do ranních hodin.

K atraktivitě festivalu přispívají i zástupci spřátelených měst, především z republiky San Marino a z německého Königsbrunnu. Přijíždějí i další spolky historického zaměření, hudební či taneční skupiny a národopisné soubory z Chorvatska i zahraničí.

Podobné festivaly zaměřené na dávnou minulost přímořských míst nejsou na Jadranu výjimkou, ale Rábská fjera má mezi nimi přední místo, a to jak angažovaností a nadšením obyvatel celého města, tak atmosférou, nádherou výpravy festivalu a jeho scénářem. Stále stoupající návštěvnost turisty nejen z ostrova Rábu, ale i ze vzdálenějších destinací svědčí o tom, že rábská Fjera je pokládána za atrakci opravou mimořádnou. V posledních letech ji během tři dnů navštívilo na třicet tisíc návštěvníků a letos se očekává ještě větší zájem. Organizátoři ohlásili rekordních sedm set účastníků v kostýmech a další stovku účastníků ze spřátelených měst, dále ještě bohatší gastronomický program a více než sto řemeslných a uměleckých dílen.

Program slavností Rabska fjera 2019 najdete na stránkách Turistického sdružení města Rábu (TZG Rab): v chorvatštině, v angličtině, kde si můžete prohlédnout fotogalerii z uplynulých ročníků.

Vstup do On-Line katalogu CK Vítkovice Tours: ostrov Rab


Zdroj informací:

  • Turistické sdružení města Rábu (Turistička zajednica grada Raba): www.rab-visit.com

Diskuze k článku

Stanik Knap
Stanik Knap
03.08.2019 22:45:44

Rabsku fjeru jsme navštívili při dovolené na ostrově Rab. Úžasná slavnost ve středověkém duchu. Krásné kostýmy, historické hry jako střelba z kuší, lidové tance i písně to je pastva pro oči lidí i turistů. To se musí zažít!

Mohlo by vás zajímat