Září na Lošinji bude ve znamení námořních tradic a sportu

Turisté, kteří v září navštíví ostrov Lošinj, se mohou těšit na festival "Lošinjskými plachtami kolem světa" věnovaný zdejší bohaté námořní tradici.

Chorvatsko... Články ... Aktuality ... Září na Lošinji…
Publikováno: 31.08.2018

Turisté, kteří v září navštíví ostrov Lošinj, se mohou těšit na festival "Lošinjskými plachtami kolem světa" (Lošinjskim jedrima oko sveta) věnovaný zdejší bohaté námořní tradici. Město Mali Lošinj a Turistické sdružení města Lošinje spolu s mnoha partnery organizují od 8. do 23. září řadu sportovních, zábavních a vzdělávacích akcí s cílem zachování ostrovních tradic a autentičnosti této atraktivní destinace. Vždyť Lošinj býval třetím nejvýznamnějším střediskem stavby lodí v Rakousko-Uhersku a ve své zlaté době, v letech 1853 až 1884 tu bylo postaveno 247 lodí.

Mali Lošinj
Mali Lošinj

Festival bude zahájen v sobotu 8. září na hlavním náměstí v Malém Lošinji (Trg Republike Hrvatske) a hned bude následovat již pátá Lošinjská regata pasar na vesla (Lošinjska regata pasara na vesla), tedy závod tradiční veslic severního Jadranu.

Ve čtvrtek 13. a 20. září se uskuteční v zátoce Čikat u kostelíka sv. Anunciaty scénické představení "Pozdrav Kapitánovi" (Pozdrav Kapetanu) o lošinjských námořnících. U tohoto kostelíka se námořníci vždy zastavili, pomodlili a teprve potom odpluli na své cesty do dalekých zemí.

Lošinjské námořní tradice oživí v sobotu 15. září "Námořní večer" (Pomorska večer) na nábřeží, kde se bude konat výstava rybářského a lodního vybavení. Bude tu prezentována tradiční stavba dřevěných lodí, staré námořní dovednosti, např. pletení sítí, vázání uzlů a výroba vrší. Akci doprovodí folklorní hudba a gastronomický program na lodích zakotvených u nábřeží. Ve 21 hodin vystoupí populární skupina Neno Belan & Fiumens.

Od 14. do 16. září se bude konat "36. Lošinjská regata" - "Regata lošinjských olympioniků" (Lošinjska regata - Regata lošinjskih olimpijaca), která zahrnuje noční regatu tradičních lodí (v pátek), navigační závod plachetnic Lošinj - Susak - Ilovik - Mali Lošinj (v sobotu).

V neděli 16. září odstartuje v zátoce Čikat plavecký maraton "3. Open Water Apoxyomenos Challenge" ve dvou variantách: na 1 500 a 3 000 metrů. Závod organizuje sportovní klub "Klub daljinskog plivanja Primorje" z Rijeky.

Nerezine
Nerezine

Po dobu trvání festivalu budou moci návštěvníci ochutnat "Pokrmy lošinjských kapitánů" (Jela lošinjskih kapetana) ve vybraných restauracích.

Na hlavním náměstí v Malém Lošinji (Trg Republike Hrvatske) bude k vidění výstava "Lošinjskými plachtami kolem světa" (Lošinjskim jedrima oko sveta) o námořní historii a životě lošinjských kapitánů.

Celý festival zakončí v sobotu 22. září "42. Nerezinská regata tradičních plavidel na vesla" (Nerezinska regata tradicijskih barki na jedra) v přístavu Nerezine. Večer pak bude následovat vyhlášení vítězů, výstava zúčastněných plavidel, ohňostroj a zábavní program.

Informace: Turistička zajednica Grada Malog Lošinja

Vstup do On-Line katalogu CK Vítkovice Tours: ostrov Lošinj


Zdroj informací:

  • Turistické sdružení města Mali Lošinj (Turistička zajednica Grada Malog Lošinja): visitlosinj.hr

Mohlo by vás zajímat