Podívejte se na nové propagační filmy o Stonu!

V rámci projektu "Historie na zrnku soli" byly natočeny dva propagační filmy prezentující kulturní bohatství Stonu a jeho turistickou nabídku.

Chorvatsko... Články ... Aktuality ... Podívejte se na…
Publikováno: 19.03.2018

Od konce roku 2016 realizuje obec Ston projekt s názvem "Historie na zrnku soli" (Povijest na zrnu soli), financovaný z velké části z evropských fondů pro regionální rozvoj. Jeho cílem je obnova a úprava hlavních kulturněhistorických památek ve Stonu a jeho okolí, především jižní části stonských hradeb ze 14. století, které svoji délkou 5,5 kilometru zaujímají druhé místo na světě hned za Velkou čínskou zdí, dále obnova pevnosti Veliki Kaštio ve Stonu, pevnosti Koruna v Malém Stonu a úprava parku Komarda.

Nositelem projektu je obec Ston, ale ta spolupracuje se řadou významných partnerů, jako je Turistické sdružení obce Ston, Rozvojová agentura Dunea a Společnost přátel dubrovnických památek, jejímž prostřednictvím se financuje projekt rekonstrukce památek.

V rámci projektu byly v loňské roce natočeny dva propagační turistické filmy, které nyní představila obec Ston veřejnosti.

Ten první pod stejným názvem jako celý projekt "Historie na zrnku soli" představuje kulturní bohatství Stonu, jeho minulost, současnost a neměnnost života ve Stonu, jakoby se nic nezměnilo – kamenné domy, paláce, kostely, úzké uličky, vinné sklepy... Hlavním námětem je sůl a stonské saliny, které již čtyři tisíce let dominují životu obce a jejích obyvatel. První zrnko soli tu bylo dávno před položením základní kamene města a právě kvůli soli, velmi cennému artiklu, tu postavila Dubrovnická republika pevné hradby, aby poskytovaly ochranu salinám.

Film specifickým uměleckým způsobem zachycuje i dnešní životní příběh stonských obyvatel, kteří nadále tvrdě pracují ve starých salinách stejným způsobem a stejnými nástroji, jako jejich předkové před staletími, dobývají v nich sůl, obhospodařují své vinohrady a své olivovníky, chovají ústřice v Malostonském zálivu, které díky své kvalitě a specifické chuti Ston proslavily. Díky filmu může divák sledovat všechny fáze získávání soli z mořské vody, především dosud málo známou sklizeň soli v salinách, která je vyvrcholením celoročního cyklu náročné dřiny pod žhavým dalmatským sluncem. Autentické záběry výrobního cyklu získávání soli v salinách jsou mimořádně cenné již proto, že saliny ve Stonu jsou nejstarší dosud aktivní saliny na světě.

Druhý film, který se nazývá "We live it. You will love it! Visit Ston" je pojat konvenčněji jako propagace turistického produktu nejen Stonu, ale i jeho okolí. a jeho okolí. Seznamuje diváky s celkovou turistickou nabídkou destinace a jejími pěti hlavními prvky, jimiž jsou: hradby, sůl, víno a moře. Je výrazněji zaměřen na jeho přírodní krásy, na moře, široké možnosti koupání na rozmanitých plážích, na možnosti potápění a poznávání života pod hladinou, na umělecké památky, kostely, historické paláce a další kamenné svědky minulosti, etnografické bohatství a další turistické atrakce.

Tvůrci obou filmů doufají, že jejich díla přispějí k propagaci tohoto regionu a větší informovanosti o stonských pamětihodnostech. Je škoda, že turistické návštěvy jižní Dalmácie omezují především na hlavní centra – Dubrovník nebo Korčulu, a přitom další destinace, jako je například Ston, mají rozhodně co nabídnout, přinést nové nezapomenutelné zážitky a objevy dosud neznámých krás.

Filmy (YouTube):

Informace o Stonu: Turistička zajednica općine Ston


Zdroj informací:


Nejbližší zajímavá místa

Mohlo by vás zajímat