Otevřeno moderní návštěvnické centrum v Národním parku Severní Velebit

Centrum seznamuje návštěvníky s krasovým pohořím Velebit, jeho klimatem, rostlinnými a živočišnými druhy, kulturním bohatstvím, geologií, podzemím, procesem vzniku jeskyní a propastí, historií a technikou jejich objevování.

Chorvatsko... Články ... Aktuality ... Otevřeno moderní…
Publikováno: 05.09.2017

Začátkem srpna bylo v horském středisku Krasno otevřeno "Návštěvnické centrum Národního parku Severní Velebit" (Centar za posjetitelje Nacionalnog parka Sjeverni Velebit). Investice v hodnotě 31 milionů kun byla z většiny financována z evropských fondů.

Centrum seznamuje návštěvníky s krasovým pohořím Velebit, jeho klimatem, rostlinnými a živočišnými druhy, kulturním bohatstvím, geologií, podzemím, procesem vzniku jeskyní a propastí, historií a technikou jejich objevování. Dostanou tu informace, co lze v národním parku navštívit, co lze zažít, kam se vypravit atd.

Největší atrakcí je výtah, který simuluje sestup do 1 400 metrů hluboké propasti "Lukina jama" i s vizuální i zvukovou simulací propasti, takže má člověk pocit, jako by byl členem speleologické expedice do hlubin Velebitu. Na území národního parku se nachází na 300 speleologických objektů – jeskyní a propastí, z nichž Lukina jama je nejhlubší.

Na projektu čtyřpodlažní budovy centra se podílelo na 200 autorů, přírodovědců, fotografů, výtvarníků a spolupracovníků, kteří je vytvořili tak, aby bylo zajímavé pro všechny generace.

Správa národního parku předpokládá, že do návštěvnického centra zavítá 15 000 návštěvníků ročně a že se současně zvýší i návštěvnost národního parku. Dosud jsou nejčastějšími návštěvníky kromě místních Němci a Slovinci. Jejich cílem bývá především Premužićova stezka a Zavižan.

Návštěvnické centrum v Krasnu se nachází 20 km od města Otočac a 15 km od exitu Otočac na dálnici A1 Záhřeb – Split.

Další informace, informace o vstupném a otevírací době najdete na stránce: Kuća Velebita

Informace o NP Severní Velebit: Nacionalni park Sjeverni Velebit


Zdroj informací:


Nejbližší zajímavá místa

Mohlo by vás zajímat