Nejoriginálnější masky jsou k vidění na karnevalu v Murteru

Zapomeňte na Rio Janeiro a přijeďte na Murter! Tak zní heslo masopustního karnevalu v Murteru na stejnojmenném jadranském ostrově.

Chorvatsko... Články ... Aktuality ... Nejoriginálnější…
Publikováno: 24.02.2017

Zapomeňte na Rio de Janeiro a přijeďte na Murter! Tak zní heslo masopustního karnevalu v Murteru na stejnojmenném jadranském ostrově. Karnevalu se tu říká "Murterske bake" (Murterské babky - maškary) a je to opravdu slavnost plná veselí a smíchu, které se účastní nejen místní, ale i obyvatelé dalších murterských vesnic. Tato masopustní zábava s tradicí starou 130 let která se koná každoročně vždy poslední čtyři dny masopustu (tedy od soboty do úterý před Popeleční středou), v tomto roce od 25. do 28. února.

Murter
Murter

První akcí bude v sobotu 25.2. maškarní regata "Latinsko idro" a neděle bude patřit dětem – dětskému maškarnímu průvodu. V sobotu bude souzen Masopust, kterému se říká Krnja Krnjić, viník všech zlého v uplynulém roce, jehož figurína bude pak upálena. Konečně v úterý vypukne nejočekávanější akce – velký karnevalový průvod.

Karnevalový průvod na Murteru patří k nejoriginálnějším v rámci celého Chorvatska. Je plný nápadů, fantazie a hlavně – účastní se ho všechny generace. Hned jak skončí jeden karneval, už místní vymýšlejí, jaké budou mít masky na průvod v dalším masopustu, zda bude mít masku každý sám za sebe nebo vytvoří karnevalové skupiny. Bývá to i v rodině a mezi nejlepšími přáteli naprosté tajemství, každý svou masku tají a v tajnosti si ji zhotovuje. Všechny masky jsou originály a neexistuje, aby si ji někdo koupil v obchodě.

Úterní maškarní průvod prochází celým Murterem několik hodin. Nejbláznivější, nejvtipnější a nejpodařenější nápady jsou pak přijímány s největším nadšením. Oceňuje se originalita masky, která zaujme největší počet přihlížejících. V uplynulých letech byli k vidění "Netopýři", "Zápasníci sumo", "Slunečnice", "Trojský kůň", "Ježibaby", "Draci", "Tři tenoři", "Oživlé stromy", ale největší úspěch sklidili v roce 2015 "Vetřelci". Prostě fantazii se meze nekladou. Vyvrcholením je pak vyhlášení nejlepší masky.

Videa a fotogalerie:


Zdroj informací:

Mohlo by vás zajímat