Rekordní návštěvnost chorvatských kempů

Chorvatsko... Články ... Aktuality ... Rekordní…
Publikováno: 09.12.2011
Poreč
Poreč, kemp Bijela Uvala

Chorvatské kempy letos vykazují rekordní návštěvnost: ubytovalo se v nich 15,1 milionu turistů, což představuje zvýšení o 7 %. Mezi evropskými kempy se tak v návštěvnosti dostaly na 8. místo, přičemž v kapacitě jsou na 10. místě, v cenách na 5. místě. Tyto informace uvedlo Chorvatské sdružení kempů (Kamping udruženje Hrvatske) na svém kongresu konaném v polovině listopadu v Zadaru.

Nejvíce přenocování uskutečnily istrijské kempy: 8,1 milionu. Na dalších místech se umístily kempy Primorsko-goranské župy tedy Kvarneru (3,1 milionu) a Zadarské župy (1,6 milionu).

Ráb
Ráb na Rábu, kemp Padova III

Nejpočetnějšími návštěvníky chorvatskýách kempů byli Němci (32 %), následují Slovinci (18 %), Nizozemci (10 %), Rakušané (9 %), Češi (5%) a Chorvaté (3 %).

Dva chorvatské kempy, Zaton u Zadaru a Lanterna u Poreče, letos získaly prestižní označení "Superplatz" a "Leading Camping"; 12 kempů ocenil německý autoklub ADAC "žlutou tabulkou" za kvalitu (podrobněji v aktualitě: Německý autoklub ADAC hodnotil chorvatské kempy).

V současné době je v Chorvatsku 518 kempů, z nich 268 jsou malé kempy na soukromých pozemcích tzv. minikempy. Celkem se může v kempech ubytovat 231 tisíc osob.


Stara Baška
Stara Baška na Krku, kemp Škrila

Co se týče kategorizace, 20 kempů (19 % z celkové kapacity) má standard čtyři hvězdičky, 58 kempů (35 % z celkové kapacity) tři hvězdičky.

Největší kapacity (68 %) se nacházejí v Istrii a v Kvarnerské oblasti, ale nejvíce kempů je v Dalmácii.

Kempy představují 25,5 % z celkové turistické ubytovací kapacity Chorvatska a téměř shodný je i podíl na počtu přenocování.

V Evropě je nyní 25 tisíc kempů, které uskutečňují přibližně 375 milionů přenocování. Celkové příjmy tohoto odvětví cestovního ruchu činí kolem 15,3 miliardy eur.

Zdroj informací:

  • Chorvatské turistické sdružení (Hrvatska turistička zajednica): www.htz.hr

Mohlo by vás zajímat