Biograd na moru - Památky

Biograd na moru kdysi býval korunovačním městem chorvatských králů, dnes je významným jachtařským centrem se dvěma marinami a oblíbeným letoviskem, které má značnou ubytovací kapacitu a pláže vyznamenané Modrou vlajkou.

Chorvatsko... Místa... Biograd na moru ... Památky
  • Z původního Biogradu se dochovaly jen velmi skromné zbytky původních hradeb a někdejší katedrály a starochorvatské hroby.
  • Farní barokní kostel sv. Anastázie (Sveta Stošija) pochází z poloviny 18. stol. Jeho interiér zdobí pět oltářů, z toho nejcennější je pozlacený dřevěný oltář z 18. století.
  • Nedaleko kostela jsou k vidění zbytky baziliky a benediktinského kláštera sv. Jana Evangelisty (Sveti Ivan Evandjelista) z 11. století. Klášter nechal postavit chorvatský král Krešimir V. Přežil pouhé jedno století, kdy byl zničen benátskými a křižáckými vojsky.
  • Kostelík sv. Antonína (Sveti Ante) byl postaven v 19. století na přímo na břehu moře v zátoce Jaz. Kvůli nové výstavbě byl okolní terén zvýšen, ale kostelík zůstal níž.
  • Kostelík sv. Rocha (Sveti Rok) z 16. století byl zasvěcen sv. Rochu, ochránci před morem..
  • Pohnutou historii města nejlépe dokumentují sbírky Vlastivědné muzeum, které se nachází na nábřeží ve středu města. Součástí je i expozice "Náklad potopené lodi z 16. století", která obsahuje mimo jiné kotvy, děla, lodní inventář, nádobí i látky.

Vaše hodnocení místa

126 hodnocení
Pro přidání hodnocení k místu se musíte přihlásit.

Pomohla vám tato recenze?

Zapojte se také. Přidejte svou recenzi místa, získejte body za aktivitu a pomozte ostatním.

Napište recenzi místa

Líbí se vám tato recenze?

Sdílejte tuto stránku dál a podpořte tím nezávislé hodnocení uživatelů jako jste vy.

Facebook