Rovinj - Památky

Rovinj se pokládá za nejmalebnější, nejromantičtější a nejfotogeničtější město v Istrii. Je současně jedním z nejoblíbenějších istrijských letovisek, jehož pláže, hotely, kempy a apartmány se rozkládají na sever i na jih od historického centra.

Chorvatsko... Místa... Rovinj ... Památky
  • Rovinj je charakteristickým příkladem městského sídla středozemního typu - stupňovitě rozložené na kopci s dominantou kostela na nejvyšším bodě. V Rovinji je to kostel sv. Eufemie (Sveta Fuma či Eufemija) z 18. stol. V kostele je cenný inventář, mimo jiné vzácný pozdně antický sarkofág sv. Eufemie ze 6. stol. Zvonice mimo chrám vysoká 62 metrů je dnes přístupná a poskytuje krásný rozhled.
  • Město bylo původně obehnáno dvěma pásy hradeb s věžemi, z nichž se dochovalo jen málo. Také mělo sedm bran, dodnes přežily jen tři: Vrata sv. Benedikta, Portica a Vrata sv. Križa.
  • Na místě hlavní brány na náměstí u přístavu byl koncem 17. století postaven Balbiho oblouk (Balbijev luk).
  • Ze stejné doby pochází i barokní radnice (vijećnica) a hodinová věž (toranj za sat), na náměstí u přístavu.
  • Nejznámější rovinjská ulička je Grisia, která vede od kostela sv. Eufenije dolá k náměstí. Na křivolaké uličce se schodišti nabízejí výtvarní umělci své výrobky a zdejší galerie lákají k návštěvě. Grisia je také název jednodenní umělecké výstavy, které se koná od roku 1967 vždy v srpnu.
  • V barokním paláci Califfiů je umístěno Muzeum města Rovinje (Muzej grada Rovinja).
  • Mimo historický poloostrov stojí barokní františkánský klášter (Franjevački samostan)z počátku 18. století, který má bohatou historickou sbírku.
  • Mimo hradby, na náměstí Na Lokvi (Trg Na lokvi) je nejstarší památka města, osmiboká románská kaple sv. Trojice (Sveto Trojstvo) ze 13. stol.

Vaše hodnocení místa

113 hodnocení
Pro přidání hodnocení k místu se musíte přihlásit.
Vlastimil Němec

Moje zamilované město kam se vracím každý rok

Pomohla vám tato recenze?

Zapojte se také. Přidejte svou recenzi místa, získejte body za aktivitu a pomozte ostatním.

Napište recenzi místa

Líbí se vám tato recenze?

Sdílejte tuto stránku dál a podpořte tím nezávislé hodnocení uživatelů jako jste vy.

Facebook