Chorvatsko vstoupí do eurozóny od 1. 1. 2023

Chorvatský zákon o přijetí eura je rozpracován, avšak je potřeba provést řadu navazujících změn v dalších legislativních předpisech.

Chorvatsko... Články ... Aktuality ... Chorvatsko vstoupí…
Publikováno: 19.02.2022

Datum 1. 1. 2023 je stanoven jako den vstupu Chorvatska do eurozóny. Podle chorvatského ministra financí Zdravka Mariće je zákon o přijetí eura rozpracován a je potřeba změnit ještě 46 zákonů a 70 podzákonů.

Prvních lednových 14 dní roku 2023 bude možno v Chorvatsku platit jak kunami, tak eurem, a poté již jen eurem. Přibližně od srpna letošního roku by se měly v obchodech objevit tzv. „dvojí ceny“, tedy ceny uvedeny v kunách i eurech a tento trend zobrazování cen bude trvat minimálně rok.

Na zadních stranách euro mincí se objeví: Nikola Tesla, slavný vynálezce (mince 10, 20, 50 centů), dále geografická mapa Chorvatska v pozadí s typickou šachovnicí (mince 2 Eura). Šachovnice bude zastoupena na každé z kovových mincí. Na jedno, dvou a pěti centových mincích bude vyobrazeno písmo hlaholice.

Problém nastal se zadní stranou 1eurové mince. Chorvaté na ni vybrali symbol „Kuny“, zvířátka, jehož symbolika sahá do dávné minulosti, kdy se kožešinami z kun platívalo od středověku, a následně se kuna stala prvním platidlem samostatného Chorvatska po rozpadu Jugoslávie. Momentální vyobrazení kuny, jejímž autorem je Stjepan Pranjković, se totiž nápadně podobá fotografii Iaina Lacha, a proto musí být návrh stáhnut a výběr bude muset Chorvatská národní banka opakovat.

Zdroj:
https://dubrovackidnevnik.net.hr/vijesti/zupanija/hrvatska-prelazi-na-euro-strucnjak-ivan-jelcic-objasnio-sto-ce-biti-s-cijenama-i-placama
https://www.penize.cz/nakupy/432228-euro-misto-kuny-chorvatsko-ukazalo-nove-mince-ale-ma-problem

Fotogalerie (4)

Nejbližší zajímavá místa

Mohlo by vás zajímat