Pozvánka na "Rybářský týden" v Crikvenici

Rybářský týden, slavnost věnovaná bohaté rybářské tradici Crikvenice a okolí, se letos koná od 29. srpna do 5. září.

Chorvatsko... Články ... Aktuality ... Pozvánka na …
Publikováno: 24.08.2020

Město Crikvenica muselo kvůli epidemii koronaviru zrušit většinu akcí ze své jindy velmi bohaté nabídky kulturních a zábavních akcí, ale jedné, ke které mají místní zvlášť srdečný vztah, se nevzdalo - Rybářského týdne (Ribarski tjedan). Se značně omezeným programem se letos koná od 29. srpna do 5. září.

Tato tradiční slavnost je jednou z nejstarších crikvenických manifestací. Představuje sepětí bohaté rybářské tradice města s moderní současností. Rybolov patřil po staletí k základním činnostem zdejších obyvatel, na nichž závisela obživa jejich rodin. Město si stále udržuje v paměti jména rybářů, kteří se zasloužili o dobré jméno zdejšího rybolovu, i těch, kdož patřili mezi vynálezce a zlepšovatele rybolovného náčiní a rybolovných technik. Život zdejších obyvatel nebyl lehký – zemědělská půda byla vzácná a tak jedinou možnost obživy poskytovalo moře. Ale byl to tvrdý chléb – v 19. století ve Vinodolském průlivu začalo ryb ubývat a tak mnohým nezbývalo nic jiného než emigrace za oceán, cesta do ciziny za nejistou, snad lepší budoucností. A téměř ve stejné době začali bohatí Evropané odkrývat krásy zdejšího kraje, jeho mírné podnebí, čisté moře a nedotčenou přírodu – rodil se cestovní ruch, nová šance pro zdejší obyvatelstvo.

Crikvenica
Crikvenica

Dnešní Crikvenica se hlásí ke staré rybářské tradici, která hrála v její historii tak významnou roli. Připomíná ji i socha "Rybář" v crikvenickém přístavu od sochaře Zvonka Cara a moderní skulptura ryby na Náměstí Stjepana Radiće od crikvenického sochaře a architekta Zdravka Gržičiće.

Jedním ze způsobů, jimiž současná crikvenická generace chce projevit úctu svým předchůdcům – rybářům je i akce "Rybářský týden", který se koná již od roku 1966, a to vždy poslední srpnový týden. Program bývá velmi pestrý – střídají se folklorní skupiny a mužské pěvecké družiny – klapy, pořádají se výstavy, výtvarné dílny a sportovní soutěže, ale vždy má program návaznost na moře a rybářství. Nikdy také nechybí rybářské soutěže, které se vždy těší velké oblibě. A ještě jedno mají všechny ty staré i nové rybářské týdny společné, a to to bohatý originální gastronomický program – nabídku tradičních i nových rybích specialit. Letos však návštěvníci musí některé části programu oželet.

Crikvenica
Crikvenica
Program Rybářského týdne 2020:
  • Sobota 29.srpna ve 20 hod.:
    Zahájení Rybářského týdne
    Karavana "Rybářský týden" - panoramatická plavba
    Vystoupení hudebního souboru "Trend"
  • Neděle 30. srpna v 18 hod.:
  • Přímořská noc (Primorska noć) s vystoupením hudebního souboru "Trio Crikvenica"
    Prodejní výstava suvenýrů
  • Středa 2. září ve 20 hod.:
    Festival rybářské písně - promenádní vystoupení hudebních souborů "Trio Crikvenica", klapa "Histri" a "Klamaruša"
  • Čtvrtek 3. září v 18 hod.:
    Přímořská noc (Primorska noć) s vystoupením hudebního souboru "Trio Crikvenica"
    Prodejní výstava suvenýrů
  • Pátek 4. září v 18 hod.:
    "Rogi ribaru" - interpretační procházka
  • Sobota 5. září ve 20 hod.:
    Zakončení Rybářského týdne
    Vystoupení klapy "Tramuntana"
  • V restauračních zařízení se znakem "Cesta modré ryby" (Cesta plave ribe) jsou nabízeny rybí pokrmy ze sardinek obecných (srdela): v Crikvenici: "Bodulka", "Karoca" a "Trabakul"; v Selcích: "Riva" a "Ulika"; v Jadranovu: "Feral" a "Kantunić".
  • Výstava plakátů "Rybářský týden 2006 - 2020", Trg Stjepana Radića.
  • Výstavy v Muzeu města Crikvenice (Muzej Grada Crikvenice), vstup zdarma.
  • Výstava "První na Jadranu" (Prva na Jadranu) věnovaná 60. výročí zprovoznění první trajektové linky na Jadranu mezi Crikvenicí a Šilem na ostrově Krku.
  • Výstava "Milostná" (Ljubavna) o nejznámější crikvenické turistické stezce - "Ljubavna cestica" (Cesta zamilovaných nebo Milostná cesta), která byla vybudována ve třicátých letech minulého století jako jedinečné spojení turistiky, lesů a hor podle návrhu Ante Premužiće.

Informace: Crikvenica Riviera

Vstup do On-Line katalogu CK Vítkovice Tours: Crikvenica


Zdroj informací:


Mohlo by vás zajímat