Na dovolenou do Chorvatska!

Zprávy z tisku: Jak to vypadá s cestou do Chorvatska?

Chorvatsko... Články ... Aktuality ... Na dovolenou do…
Publikováno: 18.05.2020

S letní dovolenou u moře je to pro české turisty čím dál nadějnější. Dlouho to přitom kvůli pandemii koronaviru vypadalo, že lidé zůstanou v tuzemsku. Ale jak státy rozvolňují restrikce a otevírají hranice, budou moci vyrazit do oblíbených dovolenkových destinací zřejmě i Češi. Místopředseda Asociace cestovních kanceláří Jan Papež pro Blesk Zprávy potvrdil, že cestovní kanceláře jsou na znovuotevření hranic "dobře připravené", zmínil jisté riziko spojené s cestami do Itálie. Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) připomněl, že vláda Čechům dál doporučuje cestovat jen v nutných případech. Kabinet bude příští týden jednat o změně. Podle sobotních snímku je na řeckých plážích plno, i když musí být lehátka dál od sebe.

Chorvatsko, Řecko, Itálie patří mezi místa, kam budou moct čeští turisté v létě vyrazit. Nejschůdněji to vypadá s pobyty u Jadranu. Chorvatská hranice se v tichosti otevřela už 9. května, což potvrdilo i tamní ministerstvo zahraničí. Bez problémů, tedy bez testů na koronavirus, se dá projet přes Rakousko a Slovinsko, otázkou je, jaká opatření budou pro Čechy platit po návratu domů.

"České cestovní kanceláře jsou na znovuotevření hranic dobře připravené, zvláště co se týká koridoru do Chorvatska. Cestovní kanceláře by prodej zájezdů do zahraničí měly obnovit k 1. červenci, některé se chystají otevřít už 27. června," objasnil pro Blesk Zprávy Papež.

Náměstek ministra zahraničních věcí Martin Smolek k cestám do Chorvatska dodal, že by se Češi měli do Chorvatska dostat bez nutnosti předložit negativní testy na covid-19 a pouze na základě rezervace ubytování. Toto potvrzení bude nutné předkládat na rakousko-slovinské hranici, protože Slovinci na své území vpustí jen lidi, kteří mají umožněný vstup do některého dalšího státu, vysvětlil náměstek.

Jak to vypadá s cestou do Chorvatska, popsal reportér CNN Prima NEWS Patrik Kaizr. V pátek vycestoval přes hraniční přechod Dolní Dvořiště, kde po kontrole českých a rakouských policistů vyplnil dokument potvrzující, že Rakouskem pouze projíždí. Doplnil, že Rakušané jemu a doprovázejícímu štábu změřili teplotu a pustili je dál. Čestné prohlášení jim otevřelo i cestu do Slovinska, žádná větší kontrola je nečekala.

Na slovinsko-chorvatské hranici se český reportér trochu zdržel, ale poté, co se prokázal potvrzením o zaplacení ubytování, byl vpuštěn do země. V Chorvatsku totiž vešla v platnost výjimka o vpuštění všech cizinců, z jejichž návštěvy zemi poplyne hospodářský užitek. Ten podle ministerstva vnitra představuje i zaplacené ubytování.

Papež z ACK ale upozornil, že neznámou v cestách za hranice představuje česká vláda. Zdůraznil, že nejsou ještě přesně daná opatření, kterými se Češi budou muset řídit po svém návratu domů. "To je velká nejistota, nevíme, jestli bude vláda vyžadovat test, nebo karanténu. O nastavení parametrů se bude jednat v příštím týdnu," doplnil Papež.

Zdroj: www.blesk.cz, 16.5.2020


Vstup do On-Line katalogu CK Vítkovice Tours: Chorvatsko

Mohlo by vás zajímat