Letos zase pojedeme do Chorvatska!

Chorvatsko otevřeno hranice turistům. Dovolená na Jadranu je zachráněná!

Chorvatsko... Články ... Aktuality ... Letos zase pojedeme…
Publikováno: 18.05.2020

To, co se v nedávných těžkých dobách zdálo jako nesplnitelný sen, se nyní stává skutečností. V březnu a dubnu to vypadalo, že si letos budeme muset dovolenou u moře odpustit, ale květnové dny přinesly první pozitivní zprávy. A situace se mění ze dne na den směrem k dalšímu uvolňování mimořádných bezpečnostních opatření.

Dne 10. května Chorvatsko zveřejnilo výjimky ze zákazu překročení hranic, za kterých občané Evropské unie mohou cestovat do Chorvatska. Prvním případem je předložení dokumentace, že cizinec vlastní na území Chorvatska nemovitost či plavidlo. Druhá se týká účasti na pohřbu. Třetí výjimka se vztahuje na cizince, kteří přijíždějí do země na pozvání, na obchodní jednání nebo na nichž má Chorvatsko hospodářský zájem. A jak následně Chorvati vysvětlili, do kategorie "hospodářského zájmu" spadají turisté, kteří předloží na hranici potvrzení o rezervaci ubytování v ubytovacím zařízení.

Na všechny tři kategorie příchozích se nevztahuje dosud platná čtrnáctidenní povinná karanténa po příjezdu.

Všichni cizinci budou na hranicích evidováni a předloží hraniční kontrole údaje o svém plánovaném pobytu, tedy adresu ubytování, telefonní kontakt, dobu pobytu a předpokládaný návrat. Dostanou písemné pokyny, jak se v zemi chovat a jaká pravidla musí dodržovat. Týkají se především omezení kontaktu s jinými osobami, fyzického odstupu, pravidelného měření teploty a hygieny. Roušky nejsou v Chorvatsku povinné.

Podle informací z rozhovoru náměstka ministra zahraničních věcí ČR na Radiožurnálu dne 15. května by Češi cestující do Chorvatska nemuseli na hranicích předkládat test na Covid-19 a pro průjezd Rakouskem i Slovinskem jim bude stačit doklad o rezervaci ubytování v Chorvatsku.

Češi jsou v Chorvatsku pokládáni za průkopníky cestovního ruchu, kteří začátkem minulého století začali jezdit na Jadran na ozdravné pobyty a stavět první ubytovací zařízení, např. v Bašce na ostrově Krku, v Kaštelech nebo na Makarské riviéře. Turisté z České republiky prokázali svoji věrnost Jadranu i po válečném konfliktu zemí bývalé Jugoslávie v devadesátých letech minulého století, kdy se jako jedni z prvních vrátili. Chorvatsko se brzy stalo nejoblíbenější letní destinací turistů z České republiky s každoroční návštěvností přes osm set tisíc lidí. Jistě si řada z nich nenechá ujít příležitost, aby využili znovu otevřené hranice a zamířili do oblíbených jadranských letovisek. Kdo si pospíší, najde tam neskutečný klid a prázdné pláže.

Vstup do On-Line katalogu CK Vítkovice Tours: Chorvatsko


Zdroj informací:

Mohlo by vás zajímat