Který hotel na Jadranu je v provozu již 135 let?

Je to historický hotel Kvarner v Opatiji, který byl v roce 1884 postaven jako první hotel nejen na Jadranu, ale i v celém Chorvatsku.

Chorvatsko... Články ... Aktuality ... Který hotel na…
Publikováno: 18.10.2019

Je to historický hotel Kvarner v Opatiji, který byl v roce 1884 postaven jako první hotel nejen na Jadranu, ale i v celém Chorvatsku.

A není to jediné kulaté výročí, které se letos v Opatiji slaví. Ještě o čtyřicet let dříve si tu rijecký velkoobchodník Iginio Scarpa dal postavit reprezentativní vilu nazvanou Angiolina, která byla jakýmsi předchůdcem slavných opatijských hotelů. Bohatí a často urození Scarpovi přátelé tu našli v příjemném klimatu přímořských lázní pod horských hřebenem Učky vhodné prostředí pro letní i zimní pobyty. Ve Vile Angiolina, obklopené stejnojmenným slavným parkem, je nyní umístěno Chorvatské muzeum cestovního ruchu (Hrvatski muzej turizma).

Hotel Kvarner (původní název Quarnero) se stavěl pouhých deset měsíců, a to na místě někdejší vinice v sousedství výše zmíněné vily. Původně tu mělo být vybudováno sanatorium pro léčení plicních chorob, ale nakonec se stavebník, jímž byla rakouská železniční společnost Südbahn-Gesellschaf, rozhodl vybudovat prvotřídní hotel.

Při srovnání původního a dnešního hotelu Kvarner došlo k některým změnám a úpravám. V tomto směru nejvýznamnější bylo v roce 1913 vybudování tzv. Křišťálového sálu (Kristalna dvorana), reprezentačního prostoru pro vrcholné společenské události, který měl kapacitu 700 až 800 míst k sezení. Jeho věhlas překračoval hranice země a vyrovnal se nejproslulejším sálům tohoto typu v Evropě. Při poslední komplexní obnově v roce 2014 bylo k hotelu přistavěno ještě jedno patro.

Od samého vzniku hotelu byl největší důraz kladen na kvalitu poskytovaných služeb a na péči o hotelové hosty. Proslulá byla zdejší kuchyně, která mívala na jídelním lístku do té doby neobvyklé pokrmy, které byly úplnou novinkou i v předních evropských hotelech, nebo byly inovativně připravovány. Podávaly se tu například v té době dost neobvyklé mořské plody nebo ryby v unikátním výběru a přípravě. Zajít si na večeři do Kvarneru představovalo mimořádný zážitek, k němuž patřil i společenský oděv. Luxusnímu prostředí a prvotřídní gastronomií odpovídaly i ceny za služby.

Hotel Kvarner byl od samotného svého založení hotelem s plným provozem po celý rok. Ve zlaté době šedesátých až osmdesátých let minulého století se tu v mimosezónním období konaly téměř každý den nějaké akce - plesy, festivaly, zábavy, svatby, různá setkání, kongresy apod. Na terase hotelu, která je vybudována přímo nad slavnouu opatijskou pobřežní promenádou Lungomare, vystupovali tehdy nejvýznamnější umělci a skupiny. V restauraci se kladl důraz s na individuální obsluhu návštěvníků. Servis prostřednictvím tzv. švédských stolů byl tehdy v hotelech, jakým byl Kvarner, naprosto nemyslitelnou formou servisu. Mnohdy u stolu přímo před hostem spolupracovali kuchař i číšník a "odbýt" jej jakousi "samoobsluhou" na připravených pultech bylo mimo tehdejší představu.

Hotel Kvarner se během let získal mnoho cen i v těch nejnáročnějších soutěžích. Vystavené medaile svědčí o kontinuitě kvality služeb i personálu v celé jeho historii.

Čtyřhvězdičkový hotel se nyní prezentuje pod názvem Remisens Premium Hotel Kvarner.

Vstup do On-Line katalogu CK Vítkovice Tours: Opatija


Zdroj informací:


Mohlo by vás zajímat