Užijte si jedinečnou atmosféru středověké slavnosti ve městě Krku

Třídenní historická podívaná "Lovrečeva" se bude konat od 8. do 10. srpna ve městě Krk. Je to slavnost tradice, kultury, gastronomie a zábavy.

Chorvatsko... Články ... Aktuality ... Užijte si…
Publikováno: 05.08.2019

Od 8. do 10. srpna se v hlavním centru ostrova Krku, ve městě Krk, bude konat velmi populární třídenní historická slavnost "Krcký trh (Krčki sajam) - Lovrečeva". Své jméno získala podle jednoho ze dvou patronů města Krku, sv. Vavřince (Sveti Lovre), který má svátek 10. srpna.

Krk
Město Krk

Tato téměř 500 let stará historická slavnost je největší na celém ostrově a Krk na ni prezentuje jak svou dávnou historii, tak i svou současnost. Návštěvník tak může sledovat historii prvních doložených obyvatel ostrova - ilyrských Liburnů, plavců, ale i šikovných obchodníků a obratných řemeslníků. Římská přítomnost tu zanechala velmi bohaté antické a pozdně antické dědictví, které Krk střeží velmi pečlivě. Pro konec středověku z začátek novověku je typickou slavná historie zdejšího šlechtického rodu Frankopanů, později známých jaka knížata z Krku. Tuto epochu reprezentují významné gotické a renesanční stavby.

Program slavností bude opět velmi bohatý – o jeho autentičnost a pestrost se starají členové historického spolku "Knezovi krčki Frankopani" a další kulturní spolky z celého ostrova Krku. Každý rokem vždy stoupá počet účinkujících, přátel a příznivců této historické podívané.

Slavnost začne tradičním kostýmovaným historickým průvodem, který projde starobylým jádrem Krku na náměstí Kamplin pod frankopanským hradem, kde se bude konat slavnostní zahajovací ceremoniál za přítomnosti knížat z Krku a středověký program v podání historických spolků "Anfortas" a "Burla Konstanta".

Lovrečeva, slavnost tradice, kultury, gastronomie a zábavy, se bude konat na třech hlavních scénách starého města: na náměstí Kamplin (Trg Kamplin), Velkém náměstí (Vela Placa) a na Krckém nábřeží (Krčka riva). Vystoupí tu folklorní soubory, orchestry, pouliční umělci, populární zpěváci a hudební skupiny různých žánrů, které budou vyhrávat dlouho do noci.

Lovrečeva je však i velkou přehlídkou a propagací mimořádně bohaté nabídky lokálních výrobků ostrova Krk. Ten proslul obzvlášť hojnou zemědělskou produkcí, v níž vynikají skvělé domácí sýry a masné výrobky, především pršut a olivový olej vysoké kvality. Milovníci vín budou moci srovnávat přímo na místě kvalitu zdejších unikátních vín, mezi nimiž vyniká především žlahtina (jediným místem, kde se toto vyhledávané bílé víno pěstuje je obec Vrbnik na Krku a její okolí). Atraktivní bude i každoroční soutěž v ručním krájení pršutu. Gastronomická nabídka uspokojí snad každého. Kromě oblíbených známých chorvatských pokrmů tu může návštěvník ochutnat například domácí jehněčí maso na různé způsoby, šurlice (ručně vyráběné těstoviny podávané nejčastěji s jehněčím masem), speciálně připravené ryby a mořské plody apod.

Součástí budou i trhy řemeslných výrobků, jimiž je Krk proslulý. V řemeslných dílnách se mohou naučit vyrábět drobné keramické suvenýry, filcovat vlnu, vyrábět loutky z kukuřičného šustí, vázat vavřínové věnce a jiné neobyčejné dovednosti.

Během slavností se město Krk promění v jedno velké jeviště, kde návštěvníky čeká ještě spousta dalších překvapení.

Podrobný program: Turistička zajednica grada Krka

Vstup do On-Line katalogu CK Vítkovice Tours: město Krk


Zdroj informací:

  • Turistické sdružení města Krku (Turistička zajednica grada Krka): www.tz-krk.hr

Nejbližší zajímavá místa

Mohlo by vás zajímat