Fotbaloví fanoušci mohou navštívit stadion Poljud klubu Hajduk Split

Poljud je jeden z nejkrásnějších fotbalových stadionů v Evropě a chorvatská kulturní památka.

Chorvatsko... Články ... Aktuality ... Fotbaloví fanoušci…
Publikováno: 28.06.2018

Milovníci fotbalu mají příležitost prohlídnout si při organizovaných prohlídkách jeden z nejkrásnějších fotbalových stadionů v Evropě – Poljud, který je sídlem nejpopulárnějšího dalmatského fotbalového klubu Hajduk Split a národní kulturní památkou (podrobněji v článku: Fotbalový stadion slavného Hajduku Split byl prohlášen kulturní památkou Chorvatska). Nachází se v městské části Poljud a je dominantou západní části Splitu.

Fotbalový klub Hajduk Split byl založen v roce 1911 a tato událost se úzce dotýká i nás Čechů, neboť k založení klubu došlo v pražské pivnici "U Fleků", kde hrstka splitských sportovních nadšenců – studentů pražského vysokého učení technického založila pod patronací svých českých přátel první splitský národní fotbalový klub, který nazvala Hajduk podle hajduků – zbojníků a bojovníků proti Turkům. Tuto událost připomíná i pamětní deska v této pivnici odhalená v roce 2001. Podrobnější informace najdete v článku: Stopy významných chorvatských osobností v Praze.

A tím začala velká a slavná historie mladého jihoslovanského klubu, jeho úspěšného tažení fotbalovou Evropou, kdy získával nejvyšší trofeje doma i v zahraničí, slávu a úctu nejen svých příznivců, ale i svých soupeřů.

Původní hřiště Hajduku bylo ve Splitu na místě nazývaném Stari plac nebo též Hajdukovo (původně sloužilo jako cvičiště rakousko-uherského vojska). Na tomto hřišti hrál Hajduk do roku 1979 – odehrál tu přes 3 000 zápasů, při nichž jeho hráči vstřelili 9 500 gólů a sami jich inkasovali jen 3 800. Tento stadion byl několikrát přestavován, upravován, doplňován, ale stále se výrazněji projevovala potřeba nového, důstojnějšího fotbalového stánku. Tou vhodnou příležitostí pro výstavbu nového stadionu byly 8. Středomořské hry v roce 1979.

Autor projektu nového stadionu ve čtvrti Poljud, architekt Boris Magaš, vytvořil velkolepou konstrukci, která upoutává pozornost svým ve tvaru otevřené mušle. Stadionu, kterému se říká "Poljudská krasavice", pojme 35 tisíc diváků, ale například v roce 1982 bylo při utkání Hajduku s Dinamem Záhřeb zaznamenáno 65 tisíc diváků.

Stavba si získala respekt odborníků i obdiv veřejnosti a ovlivnila projekty některých fotbalových stadionů na celém světě, například v Itálii, v Japonsku a v Malajsii. V noci, v záři světel svých 630 reflektorů (stadion patří k nejlépe osvětleným na světě), stadion vypadá jako plující vesmírná loď.

Stadion disponuje vším potřebným moderním zařízením pro fotbalisty a ostatní sportovce, má řadu servisních prostorů, prvotřídní lékařské vybavení, místnosti pro konference, tiskové centrum atd.

Poljudský stadion je mateřským stadionem Hajduku, ale současně jej používá pro svá utkáni i chorvatská fotbalová reprezentace. Právě k těmto utkáním sem přijížděla mužstva slavných fotbalových klubů, například Brazílie, Německa, Itálie, Nizozemska a dalších zemí.

Na stadionu se konají i velké koncerty a hudební festivaly. Nejvýznamnější akcí vůbec je Ultra Europe Festival, jeden z největších festivalů elektronické taneční hudby v Evropě. Bohatý třídenní program plný zvučných jmen přiláká i letos desítky tisíc návštěvníků z celého světa. Vystoupí např. Afrojack, Alesso, Armin Van Buuren, Carl Cox, David Guetta, DJ Snake, Eric Prydz, Hardwell. Již šestý ročník festivalu probíhá od 5. do 11. července, z toho na Poljudu od 6. do 8. července. Informace: Ultra Europe.

Zájemci o prohlídku se seznámí s bohatou tradicí klubu, jeho více než stoletou historií, úspěchy, největšími hvězdami a samozřejmě i s jeho současností, Dozví se o široké a velmi organizované fanouškovské základně, která se nazývá Torcida (založena v roce 1950). Navštíví trofejní sál, kde jsou vystaveny poháry a získané ceny, slavnostní lóži, salonky, hráčský tunel na hřiště, trávník, kapli a tunel k východu s fotografiemi nejlepších hráčů.

Stadion Poljud je možné navštívit každý den od 9 do 19 hodin, ale je třeba se informovat předem, zda je stadion v ten den přístupný pro návštěvníky (mobil: +385 (0)99 2552 160 nebo email [email protected]). Vstupenka stojí 35 kun, pro děti do 12 let 20kun. Prohlídka začíná u fan shopu každou půlhodinu.

Informace: Hajduk Split

Vstup do On-Line katalogu CK Vítkovice Tours: Střední Dalmácie


Zdroj informací:


Nejbližší zajímavá místa

Mohlo by vás zajímat