V Podstraně u Splitu se buduje pláž za 19 milionů kun

Podstrana, ležící 11 km jihovýchodně od centra Splitu, realizuje od loňského roku velký projekt, který zcela změní vzhled obce.

Chorvatsko... Články ... Aktuality ... V Podstraně u…
Publikováno: 18.01.2018

Podstrana, ležící 11 km jihovýchodně od centra Splitu, realizuje od loňského roku velký projekt, který zcela změní vzhled obce. Dosud zdejší pláže nebyly odpovídajícím způsobem upraveny a postrádaly nezbytné vybavení, již běžné v jiných letoviscích.

Do letošní turistické sezóny bude dokončena pláž dlouhá 350 metrů v západní části obce, rozprostírající se od ústí řeky Žrnovnice ke sportovnímu přístavišti Strožanac, tedy druhá etapa projektu. Ta první, zahrnují úpravu pláží od sportovního přístaviště Strožanac k hotelu Lav, je nyní bohužel pozastavena, protože se čeká na získání stavebního povolení na chybějící část kanalizace.

Pláže budou vybaveny sprchami, toaletami, převlékárnami, přístupem do moře pro invalidy a osoby se zvláštními potřebami, dvěma hřišti pro plážový volejbal, hřištěm pro bocciu, dětskými hřišti a dalšími zařízeními. Bude vybudována nová promenádní stezka podél pobřeží, přístupové cesty pro pěší i automobily, cyklistická stezka a parkoviště s dostatečnou kapacitou. Velká pozornost se bude věnovat také plochám zeleně a parkové úpravě.

Projekt počítá i s širokou nabídkou pohostinských podniků všech typů, od kaváren, plážových barů, fast foodů, stánků se zmrzlinou až po kvalitní restaurace. Nebudou chybět ani zábavní zařízení pro dospělé i děti, půjčovny plážového a sportovního vybavení.

Již sama předpokládaná poměrně vysoká hodnota investice, necelých 19 milionů kun, svědčí o významu projektu pro obec Podstranu a její cestovní ruch. Kromě obce samotné se finančně podílí Ministerstvo cestovního ruchu, Ministerstvo regionálního rozvoje, Splitsko-dalmatská župa a nezanedbatelnou částkou se také Evropské fondy.

Vzhledem k tomu, že Podstrana je věkovým průměrem obyvatel nejmladší obcí v Chorvatsku, usilují její představitelé o to, aby nový projekt přispěl k prosperitě obce a ke zvýšení kvality života místních lidí. Nově upravené nábřeží se má stát i krásným prostranstvím, kde se budou lidé rádi setkávat a bavit.

Pláž v Podstraně bude pláží pro všechny milovníky koupání, ale především má umožňovat všestrannou rekreaci rodinám s dětmi v sousedství dalmatské metropole Splitu.

Informace o Projektu úpravy pobřežního prostoru obce Podstrana: Prezentace


Zdroj informací:


Mohlo by vás zajímat