Mezinárodní úspěch chorvatské gastronomie

Časopis Business Week zveřejnil žebříček 48 evropských zemí s hodnocením jejich gastronomie, jejich autochtónní kuchyně, její pestrosti, různorodosti a mnohotvárnosti.

Chorvatsko... Články ... Aktuality ... Mezinárodní úspěch…
Publikováno: 22.04.2016
22.4.2016

Časopis Business Week zveřejnil žebříček 48 evropských zemí s hodnocením jejich gastronomie, jejich autochtónní kuchyně, její pestrosti, různorodosti a mnohotvárnosti. Na první místo tohoto seznamu uvedl Itálii, která splňovala všechny podmínky hodnocení. Za italskou kuchyní následovala kuchyň francouzská, španělská, gruzínská, německá, belgická a chorvatská. Chorvatsko se tedy umístilo na sedmém místě a teprve za ním následovaly země s velmi ceněnou gastronomií jako je například Švýcarsko, Portugalsko, Řecko, Rakousko a Maďarsko.

Kuchyně
Jehněčí maso "pod poklopem"

Při hodnocení chorvatské kuchyně byla oceňována především pestrost vlivů, které přispěly k její různorodosti a k výsledné jedinečné chuti. Na pobřeží to byl především vliv italské, středomořské, ale i francouzské kuchyně, ve vnitrozemí pak slovanské vlivy a vlivy rakouské a maďarské kuchyně.

Mezi nejoceňovanější pokrmy patřilo jehněčí "pod poklopem" (janjetina ispod peke také pod pekom), tedy jehněčí pečené v keramické či kovové nádobě pod poklopem ve žhavém popelu. Velmi pozitivně byly dále hodnoceny ústřice z Malostonského zálivu a olivový olej. Mezi nápoji si uznání získala vína babić, malvazija, vrbnička žlahtina a prošek.


Zdroj informací:

Diskuze k článku

Vít Černý
Vít Černý
30.04.2016 18:58:14

Tento poklop mám již 2 roky doma , a pokaždé se těším na jaro ,kdy si děláme obědy pod poklopem několik krát za sezonu, a pokaždé je oběd jinak připraven . Zaleží jen na Vaši fantazii co si pod poklopem uděláte.

Mohlo by vás zajímat