Časopis Business Week zveřejnil žebříček 48 evropských zemí s hodnocením jejich gastronomie, jejich autochtónní kuchyně, její pestrosti, různorodosti a mnohotvárnosti. Na první místo tohoto seznamu uvedl Itálii, která splňovala všechny podmínky hodnocení. Za italskou kuchyní následovala kuchyň francouzská, španělská, gruzínská, německá, belgická a chorvatská. Chorvatsko se tedy umístilo na sedmém místě a teprve za ním následovaly země s velmi ceněnou gastronomií jako je například Švýcarsko, Portugalsko, Řecko, Rakousko a Maďarsko.
Při hodnocení chorvatské kuchyně byla oceňována především pestrost vlivů, které přispěly k její různorodosti a k výsledné jedinečné chuti. Na pobřeží to byl především vliv italské, středomořské, ale i francouzské kuchyně, ve vnitrozemí pak slovanské vlivy a vlivy rakouské a maďarské kuchyně.
Mezi nejoceňovanější pokrmy patřilo jehněčí "pod poklopem" (janjetina ispod peke také pod pekom), tedy jehněčí pečené v keramické či kovové nádobě pod poklopem ve žhavém popelu. Velmi pozitivně byly dále hodnoceny ústřice z Malostonského zálivu a olivový olej. Mezi nápoji si uznání získala vína babić, malvazija, vrbnička žlahtina a prošek.
Zdroj informací:
- Večernji list: www.vecernji.hr