OSTROV DUGI OTOK - Památky

Ostrov Dugi otok nemá významnější historické památky, ani větší zařízení cestovního ruchu, ale zato se může pochlubit přírodními krásami, které se jinde nenajdou. Patří k nim zátoka Telašćica, jezero Mir, divoké útesy Grpašćak nebo písečná pláž Sakarun.

Chorvatsko... Místa... OSTROV DUGI OTOK ... Památky
  • Pozůstatky velké římské venkovské usedlosti z 1. století v průlivu Mala Proversa jsou dnes částečně zakonzervovány. Části výzdoby této pozoruhodné stavby, např. podlažní mozaiky, byly přeneseny do Archeologického muzea v Zadaru.
  • Mimořádnou památkou je předrománský kostel Sv. Pelegrina (Sveti Pelegrin) z 9. století v Savaru. Z předrománského období pochází čtvercový oltářní prostor s kupolí, k němuž byla později přistavěna chrámová loď a sakristie.
  • Základy raně křesťanského kostelíka sv. Viktora (Sv. Viktor) pocházejí ze začátku 6. století. Nachází se na kopečku Citorij u zálivu Telašćica.
  • U zálivu Telašćica se nachází i kostel sv. Jana (Sv. Ivan) z 10. až 11. století.
  • Mariánský kostel (Crkva Blažene Djevice Marije) v Sali stojí na místě původního kostela z 9. století., o čemž svědčí nalezené kamenné artefakty. Svoji současnou renesanční podobu získal v 15. a 16. století.
  • Známým orientačním bodem je maják "Punta Bianka" v osadě Veli Rat na severu ostrova. Pochází z roku 1849. Svoji výškou 42 metrů představuje nejvyšší maják na Jadranu.

Vaše hodnocení místa

126 hodnocení
Pro přidání hodnocení k místu se musíte přihlásit.

Pomohla vám tato recenze?

Zapojte se také. Přidejte svou recenzi místa, získejte body za aktivitu a pomozte ostatním.

Napište recenzi místa

Líbí se vám tato recenze?

Sdílejte tuto stránku dál a podpořte tím nezávislé hodnocení uživatelů jako jste vy.

Facebook