Chorvatsko chutná tradicí: Od rapské torty po moslavinskou pánev
Chorvatsko je možná malá země, ale co se týče gastronomie, směle se může řadit mezi kulinářské velmoci. Na území menším než 60 000 km² najdeme hned několik prvků tradiční kuchyně zapsaných na seznamu nehmotného kulturního dědictví UNESCO. Tyto speciality vznikaly napříč regiony a předávají se z generace na generaci. Nejde přitom jen o prestiž, ale především o důkaz, že se v Chorvatsku vaří srdcem, lokálně a s úctou k tradici.
Od masité moslavinské pánve až po voňavé dalmatské ryby, od grobnické maneštry po slavnou rapskou tortu – chorvatská kuchyně není jen jídlem, ale i nedílnou součástí kulturní identity jednotlivých krajů. A kdo by mohl být lepším průvodcem těmito chutěmi než lidé, kteří je každodenně žijí? Šest Chorvatů z různých regionů sdílelo své příběhy s novinami Jutarnji list, recepty a tipy na to, co pro ně znamená „domácí kuchyně“.
Petra, studentka hotelové školy, Grobnik
„U nás na Grobniku se den začíná sladce – ořechovým nebo makovým závinem, případně jablečným koláčem. Ale samozřejmě nechybí ani slanina, sušené klobásy a vejce. K obědu bývá často maneštra nebo fazole – připravují se na sto způsobů: s kysaným zelím, řepou, bramborami nebo těstovinami. Večeře pak často připomíná snídani.

Ořechový nebo makový závin byl doménou i českých snídaní
Vařit jsem začala už ve druhé třídě základní školy. Nejdřív z nutnosti, ale později z lásky. Teď studuji třetí ročník hotelové školy a sním o tom, že si jednou otevřu vlastní podnik. Nejlepší kuchařská rada? Používat domácí suroviny. A fazole chutnají nejlépe, když se připraví den předem. Z konzerv to prostě není ono.“
Mila, studentka hotelové školy, Rab
„Rapská torta je symbolem našeho ostrova, obzvlášť během festivalu Rapska fjera. Celé město se tehdy vrací do středověku a na stole nesmí chybět spirálová sladkost z křehkého těsta s mandlovou moukou, citrusovou kůrou a pomerančovým likérem. Není složitá, ale vyžaduje trpělivost – peče se čtyřicet minut a provoní celou kuchyni.
Z rybích jídel miluji brudet z olihní s polentou, hlavně když děda uloví čerstvé ryby. Ve škole se učíme různé techniky, ale nejvíc mě baví domácí kuchyně. Tam se vidím i v budoucnu.“
Daria, novinářka z okolí Čazmy
„Naše snídaně bývaly vydatné – kostky brambor smažené na sádle, k tomu domácí šunka nebo klobása z udírny, čerstvý chléb, sýr a smetana. Nejlepší brambory dělal táta – nikdy nešetřil sádlem. Jídlo muselo zasytit, než se šlo na pole. Využívalo se jen to, co bylo doma, protože nejbližší obchod byl dvacet minut autem.“
Iva, studentka z Nove Gradišky
„Jedním z nejznámějších jídel našeho regionu je čobanac. Každý ho připravuje trochu jinak, ale klíčový je poměr masa, cibule a tekutiny. Koření a kvalita surovin jsou zásadní.
Zajímavým pokrmem jsou také čuptety – malé masové taštičky z těsta, typické pro období zabijaček. K tomu nesmí chybět tradiční sušené speciality jako kulen, klobásy nebo šunka. A na závěr suché koláče, většinou makové nebo ořechové. Vařit mě naučily máma a babičky a jsem ráda, že v tom mohu pokračovat i ve škole.“
Viktor, šéfkuchař restaurace Didin konak, Kopačevo
„Bez uzenin si v Baranji snídani neumíme představit. Kulen, klobásy, švargl, ale i domácí sýr, máslo a džem – všechno má své místo.
Z ryb připravujeme fišpaprikaš, perkelt nebo šarana na roštu. Důležitá je čerstvost a přání hosta. Nabízíme i masité speciality – čobanac, jídla z divočiny, grilované maso, nebo maso v těstíčku. I z jedné suroviny umíme vykouzlit zázraky. A navíc připravujeme i domácí záviny – makové nebo jablečné.“
Matilda, manažerka, Šibenik
„Pracuji v korporaci, ale jakmile zavřu notebook, vracím se do kuchyně. Vyrostla jsem ve starém domě v Šibeniku, kde se přesně vědělo, co se kdy vaří – nedělní polévka, plněné papriky, dušené maso, bramborový salát a ryba.
Dnes, jako mladá maminka, vytvářím podobné rituály. Každé ráno chodím na trh pro ryby a zeleninu. Snídaně tvoří domácí sýr, chléb a sušené maso, někdy vejce. O víkendech děláme fritule. K obědu bývá fazolový nebo čočkový guláš, brudet nebo ryba z trouby. Jako příloha klasicky blitva s bramborem. Dobré ryby, jako je pražma nebo mořan, stačí osolit, pokapat olivovým olejem, přidat česnek, rozmarýn a plátek citronu. Večeře bývá lehčí – polenta nebo šalša.“

Grilovaná chobotnice a vařené brambory se špenátem
Nezůstaňte jen u pizzy na pláži
Až se příště vydáte do Chorvatska, nenechte si ujít pravé chutě této země. Zapomeňte na pizzu a hranolky – ochutnejte rapskou tortu, grobnické fazole nebo brudet z Baranje. Chorvatsko chutná srdečně, pestře a opravdově.