Chorvatsko chutná tradicí: Od rapské torty po moslavinskou pánev
Chorvatsko je možná malá země, ale co se týče gastronomie, směle se může řadit mezi kulinářské velmoci. Na území menším než 60 000 km² najdeme hned několik prvků tradiční kuchyně zapsaných na seznamu nehmotného kulturního dědictví UNESCO. Tyto speciality vznikaly napříč regiony a předávají se z generace na generaci. Nejde přitom jen o prestiž, ale především o důkaz, že se v Chorvatsku vaří srdcem, lokálně a s úctou k tradici.
Od masité moslavinské pánve až po voňavé dalmatské ryby, od grobnické maneštry po slavnou rapskou tortu – chorvatská kuchyně není jen jídlem, ale i nedílnou součástí kulturní identity jednotlivých krajů. A kdo by mohl být lepším průvodcem těmito chutěmi než lidé, kteří je každodenně žijí? Šest Chorvatů z různých regionů sdílelo své příběhy s novinami Jutarnji list, recepty a tipy na to, co pro ně znamená „domácí kuchyně“.
Petra, studentka hotelové školy, Grobnik
„U nás na Grobniku se den začíná sladce – ořechovým nebo makovým závinem, případně jablečným koláčem. Ale samozřejmě nechybí ani slanina, sušené klobásy a vejce. K obědu bývá často maneštra nebo fazole – připravují se na sto způsobů: s kysaným zelím, řepou, bramborami nebo těstovinami. Večeře pak často připomíná snídani.

Ořechový nebo makový závin byl doménou i českých snídaní
Vařit jsem začala už ve druhé třídě základní školy. Nejdřív z nutnosti, ale později z lásky. Teď studuji třetí ročník hotelové školy a sním o tom, že si jednou otevřu vlastní podnik. Nejlepší kuchařská rada? Používat domácí suroviny. A fazole chutnají nejlépe, když se připraví den předem. Z konzerv to prostě není ono.“
Mila, studentka hotelové školy, Rab
„Rapská torta neboli rabský koláč je symbolem našeho ostrova, obzvlášť během festivalu Rapska fjera. Celé město se tehdy vrací do středověku a na stole nesmí chybět spirálová sladkost z křehkého těsta s mandlovou moukou, citrusovou kůrou a pomerančovým likérem. Není složitá, ale vyžaduje trpělivost – peče se čtyřicet minut a provoní celou kuchyni.
Z rybích jídel miluji brudet z olihní s polentou, hlavně když děda uloví čerstvé ryby. Ve škole se učíme různé techniky, ale nejvíc mě baví domácí kuchyně. Tam se vidím i v budoucnu.“
Daria, novinářka z okolí Čazmy
„Naše snídaně bývaly vydatné – kostky brambor smažené na sádle, k tomu domácí šunka nebo klobása z udírny, čerstvý chléb, sýr a smetana. Nejlepší brambory dělal táta – nikdy nešetřil sádlem. Jídlo muselo zasytit, než se šlo na pole. Využívalo se jen to, co bylo doma, protože nejbližší obchod byl dvacet minut autem.“
Iva, studentka z Nove Gradišky
„Jedním z nejznámějších jídel našeho regionu je čobanac. Každý ho připravuje trochu jinak, ale klíčový je poměr masa, cibule a tekutiny. Koření a kvalita surovin jsou zásadní.
Zajímavým pokrmem jsou také čuptety – malé masové taštičky z těsta, typické pro období zabijaček. K tomu nesmí chybět tradiční sušené speciality jako kulen, klobásy nebo šunka. A na závěr suché koláče, většinou makové nebo ořechové. Vařit mě naučily máma a babičky a jsem ráda, že v tom mohu pokračovat i ve škole.“
Viktor, šéfkuchař restaurace Didin konak, Kopačevo
„Bez uzenin si v Baranji snídani neumíme představit. Kulen, klobásy, švargl, ale i domácí sýr, máslo a džem – všechno má své místo.
Z ryb připravujeme fišpaprikaš, perkelt nebo šarana na roštu. Důležitá je čerstvost a přání hosta. Nabízíme i masité speciality – čobanac, jídla z divočiny, grilované maso, nebo maso v těstíčku. I z jedné suroviny umíme vykouzlit zázraky. A navíc připravujeme i domácí záviny – makové nebo jablečné.“
Matilda, manažerka, Šibenik
„Pracuji v korporaci, ale jakmile zavřu notebook, vracím se do kuchyně. Vyrostla jsem ve starém domě v Šibeniku, kde se přesně vědělo, co se kdy vaří – nedělní polévka, plněné papriky, dušené maso, bramborový salát a ryba.
Dnes, jako mladá maminka, vytvářím podobné rituály. Každé ráno chodím na trh pro ryby a zeleninu. Snídaně tvoří domácí sýr, chléb a sušené maso, někdy vejce. O víkendech děláme fritule. K obědu bývá fazolový nebo čočkový guláš, brudet nebo ryba z trouby. Jako příloha klasicky blitva s bramborem. Dobré ryby, jako je pražma nebo mořan, stačí osolit, pokapat olivovým olejem, přidat česnek, rozmarýn a plátek citronu. Večeře bývá lehčí – polenta nebo šalša.“

Grilovaná chobotnice a vařené brambory se špenátem
Nezůstaňte jen u pizzy na pláži
Až se příště vydáte do Chorvatska, nenechte si ujít pravé chutě této země. Zapomeňte na pizzu a hranolky – ochutnejte rapskou tortu, grobnické fazole nebo brudet z Baranje. Chorvatsko chutná srdečně, pestře a opravdově.