Zastavte se při cestě na Jadran v novém "Muzeu automobilových veteránů"

Ve městě Krapina v severovýchodním Chorvatsku lze navštívit zajímavé Muzeum automobilových veteránů Presečki.

Chorvatsko... Články ... Aktuality ... Zastavte se při…
Publikováno: 21.08.2018

Ve městě Krapina, v oblasti zvaném Chorvatské Záhoří v severovýchodním Chorvatsku lze navštívit zajímavé "Muzeum automobilových veteránů Presečki" (Muzej oldtimera Presečki). Je to soukromá sbírka, jejímž majitelem je podnikatel Antun Presečki, který si jeho otevřením splnil svůj životní sen. Veterány sbíral a restauroval dvacet pět let a podařilo se mu zatím shromáždit na dvacet automobilů, šedesát motocyklů a tři autobusy. Pocházejí většinou z padesátých, šedesátých a sedmdesátých let minulého století.

Budova muzea, nacházející se v areálu obchodního centra Prosečki poblíž městského autobusového nádraží, disponuje 1 100 metry čtverečnými výstavní plochy. V muzeu je soustředěna velmi hodnotná sbírka s několika mimořádně vzácnými exempláři, jako například Mercedes z roku 1924 nebo červený Morgan z roku 1935. Nebylo snadné získat ani Mercedes z roku 1886, neboť těchto aut je na světě pouze dvacet pět kusů. Jde o třicet let staré repliky originálu prvního Mercedesu, které tato firma sama vyrobila. Originál již neexistuje. Za nejcennější exponát Antun Prosečki považuje Mercedes z roku 1924. Pro návštěvníky je atraktivní i Cadillac Eldorado z roku 1953, který patřil prezidentu Titovi.

Majitel hodlá zpřístupnit i restaurátorskou dílnu, takže návštěvníci budou moci sledovat práci na obnově veteránů.

Muzeum automobilových veteránů bylo otevřeno v loňském roce a pokládá se za nejlepší muzeum svého druhu v celém Chorvatsku. Chorvatský ministr cestovního ruchu Cappelli, který se otevření muzea zúčastnil, zdůraznil zejména jeho význam pro město Krapina, které je hlavním kulturním střediskem kraje Chorvatské Záhoří a má již nyní značný turistický potenciál.

Krapina, která leží při chorvatské dálnici Zagreb – Macelj, tedy hlavní přístupové cestě do Chorvatska ze střední Evropy, vzdálena jen pár kilometrů od slovinských hranic. Navštěvuje se tu populární "Muzeum krapinských neandrtálců" (Muzej krapinskih neandertalaca), protože Krapina je totiž jedním z nejvýznamnějších světových nalezišť neandrtálského člověk. (podrobněji v článku: Zastávka v novém "Muzeu krapinských neandrtálců" v Krapině).

Informace: Muzej oldtimera Presečki


Zdroj informací:


Mohlo by vás zajímat