Istrijský olivový olej z Novigradu slaví úspěchy na světových soutěžích

Olivový olej Vergal Frantoio z Novigradu získal minulý týden prestižní ocenění na světových soutěžích v Paříži a New Yorku.

Chorvatsko... Články ... Aktuality ... Istrijský olivový…
Publikováno: 30.04.2018

Olivový olej Vergal Frantoio z Novigradu získal minulý týden prestižní ocenění na světových soutěžích v Paříži a New Yorku.

První úspěch slavil na 16. Mezinárodní soutěži světových jedlých olejů v Paříži, kde své produkty prezentují výrobci nejlepších olejů na světě. Soutěže pořádané francouzskou neziskovou organizací L'Agence pour la Valorisation des Produits Agricoles - AVPA se účastnilo na 300 jedlých olejů z pěti kontinentů a extra panenský olivový olej Vergal Frantoio si odnesl Zlatou gurmánskou medaili za odrůdu frantoio.

V americké soutěži New York International Olive Oil Competition - NYOOC byl novigradský olivový olej vyhlášen jedním z nejlepších extra panenských olivových olejů na světě a získal zlatou medaili v kategorii jednodruhových olivových olejů. O vítězích rozhodovala porota složená z největších odborníků, kteří ochutnávali vzorky sedmi set panenských olivových olejů z 27 zemí celého světa.

Producentem oleje Vergal je společnost Laguna Novigrad, která se kromě pěstování oliv a vína zabývá cestovním ruchem. Vlastní hotely a kempy s názvem Aminess nejen v Novigradu (hotely Aminess Laguna a Aminess Maestral, kempy Aminess Mareda a Aminess Sirena), ale i v Dalmácii (hotely Aminess Grand Azur v Orebići a Aminess Lume v Brně na Korčule).

Společnost Laguna se zabývá pěstováním oliv a zpracováním olivového oleje již devět let. V olivových hájích, které se nacházejí v těsné blízkosti novigradských hotelů a kempů, pěstuje olivy odrůdy frantoio, leccino, pendolino a istarska bjelica. Každá odrůda má olej jedinečné chuti a vůně. O tom se mohou přesvědčit i hosté restaurací hotelů Aminess, protože zdejší kuchaři používají oleje Vergal pro každodenní přípravu pokrmů. Kdo by se chtěl s oleji Vergal podrobněji seznámit, může se zúčastnit pravidelných ochutnávek Aminess Wine & Gourmet Nights vždy poslední pátek v měsíci v restauraci Oliveto v hotelu Aminess Maestral v Novigradu.

O vysoké kvalitě novigradského oleje Vergal Frantoio svědčí i to, že byl již pětkrát zařazen do specializovaného průvodce "Flos Olei", který zahrnuje nejkvalitnější extra panenské olivové oleje ze 49 zemí světa a pěti kontinentů. Publikace "Flos Olei" je nejuznávanější a nejvýznamnější světový průvodce specializující se na výrobce panenského olivového oleje. Letos v průvodci figuruje 77 olejů z Chorvatska (o 11 více než v loňském roce), z toho 75 je jich z Istrie a pouhé dva z Dalmácie.

Informace: Vergal


Zdroj informací:


Mohlo by vás zajímat