První mistrovství světa v česání oliv na ostrově Brači

Kde jinde v Chorvatsku by se mělo konat mistrovství světa v česání oliv, než na Brači – ostrově oliv!

Chorvatsko... Články ... Aktuality ... První mistrovství…
Publikováno: 13.10.2017

Kde jinde v Chorvatsku by se mělo konat mistrovství světa v česání oliv, než na Brači – ostrově oliv! Tuto neobvyklou akci pořádá Zemědělské družstvo Postira ve spolupráci s místním turistickým sdružením od 19. do 22. října v Postiře.

Mezi přihlášenými jsou především týmy ze zemí středomořské oblasti, které mají dlouholetou tradici pěstování oliv a zpracování olivového oleje, například z Itálie, Slovinska, Bosny a Hercegoviny, Černé Hory, Řecka a Chorvatska. Bude se soutěžit v rychlosti česání v týmech po čtyřech sběračích (vždy dva muži a dvě ženy), a to ve dvou kategoriích: v ručním česání a v česání hráběmi. Organizátor zajistí všechno vybavení a nástroje potřebné pro sběr. Fanoušci jsou vítáni!

Kromě soutěže se budou konat workshopy, přednášky, degustace, výlety a zábavní večery, které umožní seznámit se nejen s olivami a olivovým olejem, ale i s ostrovem Brač, jeho tradicemi, přírodou a památkami. Účastníci výletu navštíví etno vesnici Dol u Postiry, kde ochutnají zdejší specialitu – dort hrapoćuša, městečko Pučišća a proslulou kamenickou školu, nejvyšší vrchol ostrova Brače (Vidova gora), starobylý Škrip, kde navštíví Muzeum ostrova Brače a Muzeum olivového oleje.

Cílem pořadatelů je jak propagace Postiry jako destinace, která produkuje přírodní a velmi kvalitní olivový olej se staletou tradicí, tak zprostředkování autentického zážitku a poznání způsobu zdravého života místních obyvatel.

Informace: 1st World Championship in Olive Picking


Zdroj informací:


Související články

Brač – ostrov oliv
Starobylý Škrip, jedna z nejcennějších památek na ostrově Brači
Toulky po vnitrozemí ostrova Brače

Mohlo by vás zajímat