Dosavadní výsledky chorvatského cestovního ruchu ukazují na nejúspěšnější rok v historii

Od ledna do září přijelo do Chorvatska 17 milionů turistů a bylo uskutečněno 97 milionů noclehů. V počtu turistů to představuje zvýšení o 13 procent a v počtu noclehů o 12 procent oproti stejnému období loňského roku.

Chorvatsko... Články ... Aktuality ... Dosavadní výsledky…
Publikováno: 06.10.2017

Podle údajů z informačního systému pro přihlašování a odhlašování turistů eVisitor a eCrew (o pronájmu jachet – charteru) přijelo od ledna do září do Chorvatska 17 milionů turistů a bylo uskutečněno 97 milionů noclehů. V počtu turistů to představuje zvýšení o 13 procent a v počtu noclehů o 12 procent oproti stejnému období loňského roku.

Tyto vynikající výsledky potvrzují již dříve zveřejněná slova ministra cestovního ruchu Gariho Cappelliho, že bude letos poprvé překročena magická hranice 100 milionů noclehů a že se bude jednat o nejúspěšnější rok v historii chorvatského cestovního ruchu. Ministr nyní předpokládá, že pozitivní trend bude pokračovat i v dalších měsících tohoto roku a potvrdí se, že Chorvatsko je jednou z nejpopulárnějších turistických destinací, která je atraktivní po celý rok.

Z celkového počtu noclehů zahraničních turistů (86 milionů noclehů) byli na prvním místě na turisté z Německa (19,9 milionů noclehů), následovali Slovinci (9,8 milionů), Rakušané (7,3 milionů), Poláci (6,3 milionů) a turisté z České republiky (5,4 milionů).

K "top" destinacím v počtu noclehů patřily letoviska Dubrovník, Rovinj, Poreč, Medulin a Umag.

Nejvíce noclehů bylo uskutečněno v soukromí (34,2 milionů), v hotelech (22,2 milionů) a v kempech (18,5 milionů). O 15 procent se zvýšil počet noclehů v jachtařském charteru (3 miliony).

Pozitivní výsledky ohlásila i Chorvatská národní banka: příjmy z cestovního ruchu za první půlrok 2017 představují 2 miliardy a 278 milionů eur, což představuje zvýšení o 11,6 procent oproti stejnému období loňského roku.


Zdroj informací:

  • Ministerstvo cestovního ruchu Chorvatské republiky (Ministarstvo turizma Republike Hrvatske): www.mint.hr

Mohlo by vás zajímat