Stále navštěvovanější Muzeum cestovního ruchu v Opatiji

Proslulá lázeňská destinace Opatija nemá sice klasická muzea, ale může se pochlubit unikátním muzeem, jaké bychom marně hledali v celém Chorvatsku – specializované Muzeum cestovního ruchu.

Chorvatsko... Články ... Aktuality ... Stále…
Publikováno: 11.09.2017

Proslulá lázeňská destinace Opatija nemá sice klasická muzea, ale může se pochlubit unikátním muzeem, jaké bychom marně hledali v celém Chorvatsku – specializované Muzeum cestovního ruchu (Hrvatski muzej turizma). Bylo otevřeno v roce 2007 a patří i v celosvětovém rámci k nepočetným muzeím tohoto zaměření (podrobněji v článku: Opatija a Muzeum cestovního ruchu).

A málo obvyklá je i skutečnost, že není umístěno v jedné budově, nýbrž je dislokováno do několika atraktivních objektů, které se nacházejí v nádherných opatijských parcích. Hlavní sídlo Chorvatského muzea cestovního ruchu - Villa Angiolina je právě ta historická budova, kde se v roce 1844 zrodil opatijský a ostatně i celochorvatský cestovní ruch. Lze ji najít ve stejnojmenném parku na břehu moře mezi Letní scénou (Ljetna pozornica) a hotelem Kvarner. Další expozice jsou v Uměleckém pavilonu Juraje Šporera (Umjetnički paviljon "Juraj Šporer") a od roku 2013 i v tzv. Švýcarském domě (Švicarska kuća).

O muzeum je mezi návštěvníky stále rostoucí zájem a dosahovaná návštěvnosti stoupá každým rokem přibližně od patnáct procent a nyní činí přibližně 70 tisíc návštěvníků. Díky tomu stoupají i příjmy muzea, byť je vstupné ve srovnání s jinými muzei nízké (v současné době stojí vstupenka 15 kun, pro žáky a studenty 7 kun, pro rodiny 30 kun). A každou první neděli v měsíci je vstup do všech muzejních prostor bezplatný. Na příjmech se nezanedbatelně podílí i nově zavedený prodej suvenýrů.

Muzejní sbírky obsahují předměty turistického charakteru – průvodce, dobové plakáty, prospekty, pohlednice, fotografie, dokumenty, programy slavných divadelních představení a koncertů, turistické prospekty, novinové články, jídelní lístky z předních hotelů, jízdní řády vlaků, hotelový inventář, plážové vybavení, osobní turistické vybavení, dokumenty, rukopisy, audio a video materiál a další exponáty.

V muzeu se během roku pořádají i výstavy na různá témata. Mnohé výstavy pak hostují v dalších chorvatských městech. K těm nejzajímavějším patřily výstavy o prvních hotelech na Jadranu, o rozvoji zdravotní turistiky, o životě na pláži – koupání a módě, o pionýrech cestovního ruchu, o cestovních ruchu a sportu, o chorvatském turistickém plakátu, o jídelních lístcích, o slavných hostech na Jadranu, o turistických mapách a o neuskutečněných projektech turistické architektury.

Nejčastějšími návštěvníky byli v uplynulých letech Rakušané, Němci, Italové a Slovinci, v posledních letech přibylo zejména Rusů, Číňanů a Japonců.

Chorvatské muzeum cestovního ruchu stále prohlubuje svou spolupráci s některými dalšími subjekty, která pak významně doplňuje jejich aktivity. Patří k nim například Festival Opatija a Turistické sdružení města Opatije. V rámci této spolupráce se pak v prostorách muzea pořádají různé tematické večery, workshopy, kulaté stoly apod. Úspěšná je i spolupráce s Chorvatskou společností výtvarných umělců, Akademií užitných umění, Filozofickou fakultou, Chorvatskou společností designerů a dalšími subjekty.

Informace: Hrvatski muzej turizma


Zdroj informací:



Související články

Opatija a Muzeum cestovního ruchu
Zajímavá výstava v Muzeu cestovního ruchu v Opatiji
Výstava "Život na pláží - koupání a móda na Jadranu 1880 až 1970"
Výstava "První hotely na Jadranu" v Opatiji
Opatijská přímořská promenáda slaví 100 let
V Opatiji byla otevřena výstava o rozvoji zdravotní turistiky v Chorvatsku

Nejbližší zajímavá místa

Mohlo by vás zajímat