Vrácen život další historické památce v okolí Dubrovníku

Po více než tříleté komplexní rekonstrukci byl ve Slanu opět otevřen Knížecí palác, tedy sídlo správce regionu, který byl od roku 1399 součástí někdejší Dubrovnické republiky.

Chorvatsko... Články ... Aktuality ... Vrácen život další…
Publikováno: 28.07.2017

Pro městečko Slano, půvabné letovisko na Dubrovnické riviéře byl 13. květen letošního roku svátečním dnem. Po více než tříleté komplexní rekonstrukci byl za přítomnosti chorvatské ministryně kultury opět otevřen Knížecí palác, tedy sídlo správce regionu, který byl od roku 1399 součástí někdejší Dubrovnické republiky. Dubrovnická republika se tehdy dělila na jedenáct reigionů a knížecí paláce byly v Cavtatu, Slanu, Stonu, Janjině na poloostrově Pelješac, Pridvorje v oblasti Konavle, na ostrovech Lastovo, Mljet a dalších místech.

Slano
Slano

Knížecí palác (Knežev dvor) ve Slanu je jedna z nejkrásnějších historických památek Dubrovnického přímoří. O obnovu této prakticky zničené budovy se postarala Společnost přátel dubrovnických památek (Društvo prijatelja dubrovačke starine), která zříceninu v roce 2014 koupila. Tato společnost pečuje hradby a pevnosti v Dubrovníku, ve Stonu a další památky.

Před zahájením rekonstrukce již mnozí pochybovali o tom, že je vůbec možné tuto zříceninu přivést k životu. Palác byl, stejně jako celé městečko Slano, za války v devadesátých letech prosrbskou jugoslávskou armádou vypálen a prakticky zničen. Slano bylo totiž v těžkých bojích významným strategickým bodem a Srbové proměnili v ruiny zdejší domy s půvabnými zahradami, starobylé paláce, letohrádek, několik cenných kostelů i hotel Admiral (nyní nově postavený pětihvězdičkový hotel).

Obnovou, která stála 15 milionů kun, palác získal vzhled z doby dubrovnické správy. Majitelé paláce z posledních dvou století provedli řadu stavebních úprav a přístaveb, které poškozovaly historickou hodnotu stavby. Když přešla válečná bouře, další škody způsobili vandalové, agresivní vegetace a skládka odpadu. Teprve po důkladném vyklizení a očištění se mohlo přistoupit k vlastní obnově. Postupně byl rekonstruován palác, zahrada i přilehlé stavby, protože palác byl původně nejen reprezentační rezidencí knížete, ale i rozsáhlým hospodářským komplexem.

Dubrovnické přímoří tak touto obnovou tak získalo reprezentační kulturní stánek pro pořádání kulturních představení – koncertů, setkání, přednášek a dalších akcí.

Vstup do On-Line katalogu CK Vítkovice Tours: Slano


Zdroj informací:


Nejbližší zajímavá místa

Mohlo by vás zajímat