V Pule bylo otevřeno první muzeum olivového oleje v Chorvatsku

"Dům istrijského olivového oleje – Museo Olei Histriae" je jediným svého druhu nejen v Istrii, ale i v celém Chorvatsku. Nachází se přímo ve starém jádru města Puly.

Chorvatsko... Články ... Aktuality ... V Pule bylo…
Publikováno: 04.07.2017

"Dům istrijského olivového oleje – Museo Olei Histriae" (Kuća istarskog maslinovog ulja - Museo Olei Histriae) je jediným svého druhu nejen v Istrii, ale i v celém Chorvatsku. Nachází se přímo ve starém jádru města Puly blízko nábřeží, v někdejších prostorách zrušené továrny na pletené prádla Arena. Na svých 500 metrech čtverečných seznamuje návštěvníky nejen s dvoutisíciletou historií pěstování olivovníků a zpravování oliv v istrijské oblasti, ale i se současností tohoto oboru a jeho významem pro chorvatskou ekonomiku. Muzeum má také prostory pro ochutnávky olivového oleje a prodejnu, kde si mohou návštěvníci zakoupit špičkové panenské oleje, které předtím ochutnali a nejlépe jim vyhovují.

Tradice pěstování oliv sahá až do antiky. Není sice přesně známo, kdy Římané převzali olivy v rámci řeckého dědictví, ale je nepochybné, že pěstování oliv v celém římském impériu výrazně ovlivnilo hospodářství v jeho jižní, tedy středomořské oblasti. Olivy se staly symbolem Středomoří a říká se, že Mediteran – Středomoří končí tam, kde už nerostou olivy.

Olivový olej byl v římské říši nejvýznamnější potravinou pro nejširší vrstvy obyvatelstva, ale též lékem, palivem a součástí dalších důležitých výrobků. V těchto funkcích je olej doprovázel přes všechny války, epidemie a historické milníky i po celý středověk a novověk. Svou zlatou dobu nastoupil olivový olej zejména v posledních desetiletích. Díky svým jedinečným vlastnostem, chuti, vůni a léčivým účinkům se dostával v ostré konkurenci ostatních středomořských zemí do popředí právě olivový olej z Istrie. V posledních pár letech sbírá ocenění na odborných veletrzích a soutěžích po celém světě. V současné době je na území Istrie více než 1,5 milionu olivovníků, o které se stará přes 160 pěstitelů, větších i menších firem i rodinných farem, které produkují špičkové extra panenské olivové oleje.

Otevření Muzea istrijského olivového oleje doplňuje turistickou nabídku Puly zejména v mimosezónním období. Projekt v hodnotě dvou milionů kun byl financován soukromými podnikateli.

Spojení kultury, cestovního ruchu a gastronomie v novém muzeu v revitalizovaném komplexu umožnilo vytvořit moderní expozici, která návštěvníkům umožní nový pohled na pěstování olivovníků a zpracování olivového oleje. Zahraničním hostům je prezentuje ve dvanácti jazycích.

K popularizaci muzea jistě přispěje i jeho degustační část, v níž se nabízí ochutnávka nejlepších dvaceti istrijských olivových olejů. Jsou to vesměs oleje, které v posledních letech získaly světová ocenění. Ochutnávky vede školený personál, který zájemce naučí správně ochutnávat olej, rozeznat špičkový extra panenský olej, na jaké chutě a vůně je třeba se soustředit. A všechny tyto oleje si návštěvník může za rozumnou cenu přímo v prodejní části muzea koupit.

V muzeu, které je otevřeno celoročně od 10 do 18 hodin (v letních měsících je návštěvní doba prodloužena) si turisté mohou vybrat ze dvou návštěvních programů, a to Green Experience v délce 60 minut za 90 kun a Gold Experience trvající 90 minut za 130 kun.

Informace: Kuća istarskog maslinovog ulja - Museo Olei Histriae

Vstup do On-Line katalogu CK Vítkovice Tours: Pula


Zdroj informací:


Mohlo by vás zajímat