Výstava velikého katalánského malíře a grafika Jona Miróa v Rovinji

Po Dalím, Picassovi a Chagallovi uvádí rovinjské muzeum výstavu dalšího velkého umělce 20. století – Joana Miróa

Chorvatsko... Články ... Aktuality ... Výstava velikého…
Publikováno: 30.06.2017

V renomovaném istrijském letovisku Rovinji se letos koná výstava slavného grafika a malíře Joana Miróa, který patří k největším představitelům surrealismu. Na výstavě ve Vlastivědném muzeu (Zavičajni muzej) v Rovinji, uváděné pod názvem „Forms of Freedom/Oblici slobode“ (Podoby svobody) lze obdivovat na šedesát umělcových grafik – litografií, mědirytin, dřevořezů a akvatint.

Rovinj
Rovinj

Díky součinnosti rovinjského muzea se společností Rebel se v předcházejících letech uskutečnily již tři výstavy předních výtvarných umělců 20. století, Salvadora Dalího, Pabla Picassa a Marca Chagalla. Měly velký úspěch a navštívilo je na šedesát tisíc milovníků moderního umění.

Joan Miró, který se narodil v roce 1893 v Barceloně, prošel od mladých let několika uměleckými obdobími - od expresionismu, kubismu a fauvismu až k surrealismu, který nejlépe odpovídal jeho tvůrčí kreativitě, fantazii, lásce k básnické tvorbě, smyslu pro barvu a imaginaci. Svoji první výstavu uspořádal v roce 1918, ale narazil na nepochopení a posměch. Opustil proto Barcelonu a svůj další život prožil převážně ve Francii. Zemřel v roce 1983 na Mallorce, pochován je však doma v Barceloně. Zanechal po sobě na jedenáct tisíc uměleckých děl.

Výstava ve Vlastivědném muzeu města Rovinje (Zavičajni muzej grada Rovinja), Trg maršala Tita 11 je otevřena každý den od 10 do 22 hod. Vstupné je 60 kun, pro studenty 50 kun, pro děti a mládež od 6 do 15 let 30 kun, pro děti do 6 let zdarma, pro rodiny 150 kun.

Výstava potrvá do 17. září 2017.

Informace: Zavičajni muzej grada Rovinja

Vstup do On-Line katalogu CK Vítkovice Tours: Rovinj


Zdroj informací:


Mohlo by vás zajímat