Turisty čeká přísnější kontrola na hranicích

Turisté, kteří vyrazí na dovolenou do Chorvatska, se musí připravit na delší čekání na slovinsko-chorvatských hranicích. Důsledně budou kontrolováni všichni, včetně občanů EU, a to na vstupu i výstupu.

Chorvatsko... Články ... Aktuality ... Turisty čeká…
Publikováno: 07.04.2017

"Ministerstvo zahraničních věcí ČR upozorňuje české turisty, kteří budou cestovat přes Slovinsko nebo Maďarsko, že tyto státy s platností od 7. 4. 2017 zavádějí na vnější schengenské hranici systematické hraniční kontroly bez výjimek. Toto opatření se v praxi dotkne v největším počtu zejména českých turistů jezdících do Chorvatska. Na hraničních přechodech s neschengenskými zeměmi (např. s Chorvatskem) budou důsledně kontrolováni všichni, včetně občanů EU, a to na vstupu i výstupu. Dle dostupných informací nebude přistoupeno ke zjednodušení kontrol ani v době svátků či turistické sezóny."

Turisté, kteří vyrazí na dovolenou do Chorvatska, se musí připravit na delší čekání na slovinsko-chorvatských hranicích, kde se dosud u občanů členských států EU a zemí Schengenského prostoru prováděla jen rychlá a namátková kontrola. Nově se budou systematicky kontrolovat cestovní doklady (pasy nebo občanské průkazy), které budou pomocí čtečky prověřovány v databázi Schengenského informačního systému (SIS), dále v databázi ukradených a ztracených dokumentů Interpolu a také v národní policejní databázi. Současně se budou skenovat a kontrolovat i státní poznávací značky.

Přísnější kontroly jsou reakcí na teroristické hrozby a útoky ze strany Islámského státu, které jsou aktuální v posledních dvou letech. Kontroly by měly odhalit případné teroristy a jejich pomocníky, kteří jsou mnohdy občany Evropské unie. Mnozí odešli bojovat do Sýrie, kde se připojili se k jednotkám Islámského státu. Do Evropy se vrací radikalizovaní a mohou se pokusit o teroristické útoky.

Chorvatský autoklub (Hrvatski autoklub - HAK) doporučuje, aby si všichni turisté ověřili platnost svých cestovních dokumentů. Předem by si měli zjistit, jaký je provoz na hraničních přechodech (www.hak.hr). Měli by si vybrat méně frekventované hraniční přechody nebo cestovat v době, kdy se neočekávají fronty. HAK radí, aby se turisté vyhnuli cestování o víkendech či svátcích, kdy se bývá největší provoz. Pokud přece jen musí cestovat v těchto exponovaných dnech, měli by být trpěliví a dodržovat pokyny hraniční kontroly.


Zdroj informací:

Mohlo by vás zajímat