Slovinská dálnice na hraniční přechod Gruškovje/Macelj bude dostavěna v roce 2018

Podle posledních zpráv ze společnosti DARS, státního podniku, který má na starosti výstavbu a provoz slovinských dálnic, má být úsek dálnice od Ptuje na hraniční přechod Gruškovje/Macelj dokončen před sezónou 2018.

Chorvatsko... Články ... Aktuality ... Slovinská dálnice…
Publikováno: 06.03.2017

Podle posledních zpráv ze společnosti "Družba za avtoceste v Republiki Sloveniji" - DARS, státního podniku, který má na starosti výstavbu a provoz slovinských dálnic, má být úsek dálnice od Ptuje na hraniční přechod Gruškovje/Macelj dokončen před sezónou 2018.

Podrávská dálnice A4 (Podravska avtocesta) od Mariboru na slovinsko-chorvatské hranice měla být původně dokončena v roce 2015. Tato dálnice má trasu Slivnica (dálniční uzel na dálnici A1 Maribor – Lublaň – Koper jižně od Mariboru) – Draženci (u Ptuje) – Gruškovje/Macelj. Její první úsek Slivnica – Draženci o délce 19,8 km byl otevřen v roce 2009 a v tom samém roce byl zprovozněn i východní obchvat Mariboru. Důvodem zpoždění výstavby byly problémy s financováním, které nakonec pomohl vyřešit úvěr od Evropské investiční banky (145 milionů eur) a prostředky z Fondu soudržnosti Evropské unie (63,5 milionů eur). Koncem loňského roku byl otevřen sedmikilometrový úsek Draženci - Podlehnik, ale provoz tu zatím probíhá obousměrně po jedné straně dálnice.

Úsek Draženci – Gruškovje se začal stavět v roce 2015. Je dlouhý 13 km. Jedná se o morfologicky a geologicky složitý terén, kde je projektováno sedm nadjezdů, tři podjezdy, dvacet čtyřicet mostů, jeden tunel a tři exity (Lancova vas, Podlehnik a Zakl) Celková hodnota investice je 251 milionů eur.

Informace: Gradnja AC odseka Draženci – MMP Gruškovje


Zdroj informací:

Mohlo by vás zajímat