Po 44 letech se obnovuje přistávací dráha pulského letiště

V polovině letošního ledna se začal uskutečňovat projekt rekonstrukce vzletové a přistávací dráhy pulského letiště, které se nachází u obce Valtura 8 kilometrů severovýchodně od centra Puly.

Chorvatsko... Články ... Aktuality ... Po 44 letech se…
Publikováno: 17.02.2017

V polovině letošního ledna se začal uskutečňovat projekt rekonstrukce vzletové a přistávací dráhy pulského letiště, které se nachází u obce Valtura 8 kilometrů severovýchodně od centra Puly. Letiště tak bude mimo provoz do 10. března.

V rámci rekonstrukce v hodnotě 24 milionů kun bude především nahrazen starý, již opotřebovaný asfaltový povrch dráhy novou, deseticentimetrovou vrstvou asfaltu. Rekonstruovaná plocha o rozloze 133 500 metrů čtverečných bude 2 990 metrů dlouhá a 45 metrů široká. Spotřebuje se na ni 35 tisíc tun asfaltu.

Jde o první velkou rekonstrukci vzletové a přistávací dráhy na pulském letišti od jejího postavení před 44 lety. Letiště bylo postaveno v roce 1954 a v roce 1972 došlo k prodloužení přistávací dráhy o 600 metrů na dnešních 2 990 metrů. Od té doby zůstala beze změn. Před rokem byla rekonstruována pouze budova letiště.

Výměnou asfaltové vrstvy bude díky rovné ploše dráhy provoz bezpečnější a současně bude zajištěn odtok povrchové vody. Celkově bude dosaženo podstatně vyšších fyzikálních i mechanických parametrů.

Pulské letiště loni zaznamenalo rekordní počet cestujících - 436 tisíc.

Každoročně přibývají destinace, s nimiž má pulské letiště přímé spojení. Letos v sezóně se uskuteční lety z Německa (Frankfurt, Kolín nad Rýnem, Berlín, Hamburg, Stuttgart, Mnichov, Düsseldorf), Velké Británie (Londýn, Bristol, Manchester, Leeds, Edinburgh), Francie (Paříž), Irska, Nizozemska, Norska, Belgie, Dánska, Švédska, Ruska, Srbska, Polska a Švýcarska. Vnitrostátní spojení bude mít s Dubrovníkem, Zadarem, Záhřebem, Osijekem a Splitem.

Letos v sezóně tu budou přistávat letadla společností Croatia Airlines, Lufthansa, Ryanair, Eurowings, Easyjet, British Airways, SAS, Norwegian, Air Serbia, Lot Polish a dalších leteckých přepravců.

Informace: Airport Pula


Zdroj informací:

Mohlo by vás zajímat