Istrie patří mezi nejlepší vinařské destinace Evropy

Portál European Best Destinations zařadil Istrii mezi deset nejlepších evropských vinařských destinací - The 10 Best Wine Destinations in Europe.

Chorvatsko... Články ... Aktuality ... Istrie patří mezi…
Publikováno: 13.09.2016

Chorvatsko zaznamenalo v poslední době velké úspěchy na portálu European Best Destinations. Po Zadaru, který se umístil na prvním místě v hodnocení evropských destinací a pláži Stiniva, která byla zařazena na první místo mezi evropskými plážemi, zabodovala Istrie jako vinařská destinace. Byla podle výběru na tomto portálu zařazena mezi deset nejlepších evropských vinařských destinací (The 10 Best Wine Destinations in Europe) a dostala se tak do společnosti nejznámějších evropských vinařských regionů Evropy, jako je Alentejo (Portugalsko), Bordeaux (Francie), Douro (Portugalsko), Toskánsko (Itálie), Champagne (Francie), Katalánsko (Španělsko), Piemont (Itálie), údolí řeky Rhony (Francie) a Santorini (Řecko).

Motovun
Vinice u Motovunu

Není to však první vysoké hodnocení istrijských vín. Mezi deset nejlepších vinařských destinací se Istrie dostala již minulý rok na prestižním vinařském portálu Wine Enthusiast. Za skvělou kvalitu a chuť svých vín může Istrie děkovat svým meteorologickým podmínkám, specifickým vlastnostem tamější půdy a reliéfu. Příznivě však vinnou révu ovlivňuje i průměrná teplota v průběhu vegetace, která se pohybuje mezi 17 až 20 stupni. Průměrný počet slunečních hodin dosahuje 2 400 hodin. Vyhovující je i vzdušná vlhkost.

Typy půdy se na celém Istrijském poloostrově vzájemně značně liší, přestože jde o relativně malé území. Nejproduktivnější, s nejkvalitnějšími plody jsou úrodné půdy – červenice na západním pobřeží Istrie, zatímco na severovýchodě, v tzv. Bílé Istrii, se vinice téměř nevyskytují.

Z četných odrůd vína, z nimiž je možno se setkat na Istrijském poloostrově, je třeba jmenovat především bílou istrijskou malvázii (malvazija). Vyskytuje se prakticky v celé Istrii a je neoddělitelnou součástí její identity. Z červených vín zvlášť vyniká zejména teran a refošk – to jsou stará autochtónní istrijská vína. Pěstují se však i další druhy, jako muškat žuti, muškat bijeli, momjanski muškat, muškat ottonel, žlahtina, sauvignon, trebbiano toscano, hrvatica, borgonja, merlot, cabernet franc, cabernet sauvignon, pinot crni, syrah a barbera. Mezi oblíbenými vinnými cestami, vedoucími istrijskými vinohrady, patří nepochybně ty, které vedou regiony Buje, Poreč, Pazin a Rovinj.

Portál European Best Destinations dodává, že istrijské vinařství patří k nejstimulovanějším a nejprogresivnějším nejen v Evropě, ale i ve světě. Díky přírodním podmínkám se značky istrijským vín úspěšně stávají součástí špičkové vinařské scény v Evropě. Nejsou to však jen přírodní podmínky ovlivňující kvalitu istrijských vín. Jsou to v nemalé míře istrijští vinaři, kteří svou vytrvalostí, znalostmi, zkušenostmi, pracovním elánem a láskou ke svým vinohradům výrazně přispívají ke kvalitě těchto vín.

Informace o nejlepších vinařských destinacích Evropy: The 10 Best Wine Destinations in Europe


Zdroj informací:

Mohlo by vás zajímat