Ralph Fiennes a Vanessa Redgrave si zahrají v Richardovi III. na Brijunských ostrovech

Slavní britští herci budou hostovat na letním festivalu divadla Ulysses, který již šestnáct let koná v pevnosti Minor na Brijunských ostrovech.

Chorvatsko... Články ... Aktuality ... Ralph Fiennes a…
Publikováno: 15.07.2016

Divadlo nesoucí jméno "Ulysses" (česky Odyseus) založil v roce 2001 chorvatský herec a režisér Rade Šeberdžija spolu s dramatikem Borislavem Vujčićem. Pojmenování "Ulysses" má být poctou irskému spisovateli Jamesi Joycovi (podle jeho nejznámějšího románu Odysseus), který v nedaleké Pule začátkem 20. století kratší dobu žil a působil (vyučovat v Pule angličtinu) a poznamenal ji svou přítomností.

Brijunské ostrovy
Brijunské ostrovy

Historie této divadelní scény v pevnosti Minor na Brijunských ostrovech je úzce spjata s řadou vynikajících hereckých osobností, a to nejen chorvatských, ale i zahraničních. Od samých začátků s divadlem spolupracuje známá divadelní a filmová hvězda a politická aktivistka Vanessa Redgrave, pocházející ze slavné britské divadelní rodiny Redgravů. U nás je znám především její otec, Michael Redgrave, jehož filmy byly ve své době mimořádně oblíbené. Herečkami se staly i její děti Natascha Richardson (manželka Liama Neesona, tragicky zemřela v roce 2009 po pádu na lyžích) a Joely Richardson. Ke slávě rodiny Redgravů přispěl svým dílem i druhý Vanessin manžel Franco Nero. Její spolupráce s chorvatskou divadelní scénou je už staršího data. Za svou šedesátiletou hereckou kariéru získala četná prestižní ocenění, mimo jiné i slavného Oscara.

Vanessa Redgrave po celý svůj život proslula i svými politickými aktivitami a občanskou angažovaností. Mimo jiné se v roce 2004 aktivně podílela na divadelní dílně "Core Sample – Goli otok 1949 – 1956", věnované strašným zkušenostem politických vězňů Titova režimu v koncentračním táboře na pustém ostrově v Jadranu zvaném Goli otok. Ve společnosti někdejších vězeňkyň tohoto tábora pak Vanessa s dalšími účastníky workshopu navštívila ostrov a zbytky ženského i mužského tábora.

Brijunské ostrovy
Brijunské ostrovy, pevnost Minor

V rámci letošní letní sezóny divadla Ulysses na Brijunských ostrovech bude hostovat jedno z nejznámějších londýnských divadel "Almeida", které na scéně v rakousko-uherské pevnosti Minor na ostrově Mali Brijun provede představení "Richard III". V hlavních rolích se představí světové divadelní a filmové hvězdy Ralph Fienes a Vanessa Radgrave.

Ralph Fiennes se proslavil mnoha velkými rolemi na divadle i ve filmu, např. ve filmech Anglický pacient, Souboj Titánů, Předčítač, Schindlerův seznam a Harry Potter.

Od samých počátků se divadlo Ulysses etablovalo jako scéna velkých dramatických světových děl různých historických období, např. díly Shakespearovými, představeními klasického řeckého divadla až k dílům moderním. Prvním a nejslavnějším představením na Brijunech se stal Shakespearův "Král Lear". V něm zazářil zakladatel divadla Ulysses a vynikající chorvatský herec Rade Šeberdžija, který získal vysoká uznání i v zahraničí.

Postupem času se z divadla Ulysses, které mělo být původně jen jednorázovým experimentem, stal pravidelný letní festival, jehož sezóna se na Brijunských ostrovech ustálila na termínu od poloviny července do konce srpna. Vznikla skupina velkých chorvatských herců, kteří excelovali např. v Euripidově Medei, v Donu Juanovi, Shakespearově Romeovi a Julii nebo Hamletovi, nebo v divadelních hrách Stefanovského, Mušiće a dalších. Mezi diváky se objevily slavné hvězdy, např. Angelina Jolie, Annette Benning, Ralph Fiennes nebo Vanessa Redgrave.

Nyní fanoušci této scény netrpělivě čekají na letní představení britského souboru Almeida s jejich proslulým Richardem III. v režii uměleckého ředitele Ruperta Goolda, které se odehraje 11., 12. a 13. srpna v pevnosti Minor.

Informace: Kazalište Ulysses


Zdroj informací:

Mohlo by vás zajímat